U trendu

Adligat nastavlja projekat „Milion knjiga za Srbiju“

BEOGRAD – Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ nastavlja sa projektom poklanjanja publikacija bibliotekama i pojedincima širom Srbije i regiona „Milion knjiga za Srbiju“, što je jedna od najvećih akcija pomoći bibliotekama u istoriji Srbije, saopštili su iz Adligata.

Novi paketi su spremni za desetak biblioteka, a među njima su i veće donacije za biblioteke u Kumanovu i Nikšiću.

Nedavno su poslate knjige za manastir Vaselinje (pored Glamoča), donacija koja treba da pruži značajnu pomoć u organizovanju dopunske nastave srpskog jezika u ovom mestu.

U prethodnih nekoliko godina poklonjeno je više od pola miliona knjiga koje su otišle u više od tri stotine institucija.

U proteklih godinu dana deset hiljada knjiga darovano je za 29 zatvorskih biblioteka, a velike količine kvalitetnih naslova primilo je i 25 bolnica, stacionara i ambulanti širom Srbije, što je organizovano u saradnji sa Srpskim lekarskim društvom.

U toku je akcija poklanjanja knjiga za 50 škola, a zahvaljujući dosadašnjim akcijama ovog udruženja osnovane su tri seoske školske biblioteke.

Treba istaći poklone bibliotekama u Gradu Trebinju (10.000 knjiga), Tutinu (6.000), Filološkom fakultetu u Banja Luci (2.200) a knjige iz Adligata su dobijali i srpski centri širom sveta – od Ljubljane do Džakarte.

Projekat podržavaju mnogobrojne institucije među kojima se po broju poklonjenih knjiga ističu SANU, Udruženje književnika Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Srpsko književno društvo, Biblioteka „Vlada Aksentijević“ iz Obrenovca, Biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora kao i izdavači među kojima su naročito velikodušni bili Treći trg, Savremenik, Prosveta i Filip Višnjić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike