U trendu

Aleksandar Neškov u Beogradu od 24. do 29. oktobra

Prvak baleta i balet majstor Nacionalne Opere iz Atine Aleksandar Neškov biće gost pedagog Nacionalne fondacije za umetničku igru u periodu od 24. do 29. oktobra.

Kratak majstorski kurs, u okviru koga će taj baletan voditi časove klasičnog baleta i repertoara održava se u salama Nacionalne fondacije za igru, a namenjen je učenicima svih profesionalnih baletskih škola.

Grupe će biti podeljene na srednji (od 12-14 godina) i napredni (od 15-18 godina) nivo. Kurs je besplatan za mlade baletske talente, a informacije se mogu dobiti u Fondaciji ili na kontakt telefon 060/ 35 00 505.

Neškov je rođen u Novom Sadu, gde je završio Baletsku školu, a zatim postao član baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta.

Godine 1991. se kao prvak baleta, pridružio Nacionalnom baletu Mađarske u Pečuju, a bio je i gostujući umetnik u mađarskoj Nacionalnoj operi u Budimpešti. U Atinu se preselio 1996. i pridružio grčkoj Nacionalnoj operi i baletu, gde je ostao sve do danas, kao prvak baleta, balet majstor, asistent koreografa i predavač u Baletskoj školi grčke Nacionalne opere i državnoj Baletskoj školi K.S.O.T.

Dobitnik je nagrade grčkog Ministarstva kulture, za „Najboljeg muškog igrača“, 2003. godine.

Neškov je poznat i domaćoj baletskoj publici, jer je 2012. godine, u okviru gala koncerta baletskih zvezda iz regiona u organizaciji Beogradskog festivala igre i Narodnog pozorišta, nastupio na sceni beogradskog nacionalnog teatra sa Evridiki Isakidou, primabalerinom Baleta u Atini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar