U trendu

Četiri premijere u selekciji „Srpski film“ na Festu

BEOGRAD – U okviru takmičarskog programa „Srpski film (Srbija i prijatelji)“ 47. Festa premijerno će biti prikazana ostvarenja „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, „Slučaj Makavejev“ Gorana Radovanovića, „Šavovi“ Miroslava Terzića i hrvatska zombi komedija „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine.

U pomenutoj selekciji prikazuju se srpski filmovi, ali i filmovi rađeni u koprodukciji sa Srbijom, koji će biti u konkurenciji za „Beogradskog pobednika“, kao i za druge nagrade festivala.

„Delirijum tremens“ predstavlja ekranizaciju istoimenog dramskog teksta koji se uspešno igrao u Beogradskom dramskom pozorištu više od 10 godina, a Tihomir Stanić igra poznatog glumca koji će u bolnici, uz pomoć psihodrame, uspeti da se izleči i da odgovori na egzistencijalna pitanja koja ga muče.

Muziku za film potpisuje Zoran Simjanović, a igraju Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić…

Nakon višestruko nagrađivanog filma „Enklava“, Goran Radovanović predstaviće svoj novi, ovog puta dokumentarni film, „Slučaj Makavejev“ u kome ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno se fokusira na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da film „W.R. Misterije organizma“ (1971) bude zabranjen.

Iako zvanično nikad nije bio zabranjen i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, u Jugoslaviji je prikazan tek 1988. godine.

„Slučaj Makavejev“ je poslednji film u kome se pojavljuje Milena Dravić, ujedno i glavna glumica Makavejevog filma i jedan od najvažnijih svedoka tadašnjih događanja.

Miroslav Terzić na scenu je stupio debitantskim filmom „Ustanička ulica“, a na Festu će predstaviti film „Šavovi“, u kome se bavi krađom beba iz porodilišta.

Scenario potpisuje Elma Tataragić, a priča je zasnovana na istpovesti jedne krojačice iz Beograda koja veruje da joj je dete oteto pre 20 godina.

Igraju Snežana Bogdanović, Vesna Trivalić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Jovana Stojiljković i Dragana Varagić.
Predrag Ličina u filmu „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ na izrazito duhovit način koristi večite tenzije između dva naroda, a film smešta u blisku budućnost u kojoj se vode ratovi oko vode za piće. U hrvatskoj vodi se pojavljuje zombi virus koji se ubrzano širi, a jedini imuni na njega su – Srbi.

U glumačkoj ekipi su Krešimir Mikić, Hristina Popović, Dado Ćosić, Tihana Lazović, Rene Bitorajac, Sergej Trifunović, kao i Severina koja glumi italijansku aktivistkinju koja se bori za ljudska prava zombija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.