U trendu

Dani slovačke kulture u Galeriji `73

BEOGRAD – Galerija `73 je saopštila da će sutra biti otvorena izložba četiri slovačka umetnika: Jana Knjazovica (1925 – 1985), Ane i Nataše Knjazovic i Jana Krličke.

Izložba će trajati do 21. avgusta. Organizatiori izložbe su predstavili umetnike na sledeći način u katalogu.

Jan Krlička rodio se 1954. u mestu Vrhlabi-Krkonoše u Češkoj, a od 1961. živi i stvara u Prešovu u Slovačkoj. Njegovo stvaralaštvo ima korene u oblasti mitologije, naivne poetike i spontanog izraza. Motivisan je vlastitim intenzivnim dozivljajima i vizijama. Slike i skulpture se uzajamno dopunjuju, dleto zameni četku, drvo platno i sololit…

Jan Knjazovic (1925 – 1985) je izuzetan slikar, hrabar i originalan, začetnik čudesnog slikarstva između jave i sna – slikarstva naivnog imaginizma. On je prvi slikar kovačičke naivne umetnosti, koji se u okviru svoje likovne poetike i likovnog izraza značajno i svesno udaljio od mimetičkog koncepta likovne umetnosti, novom stilizacijom oblika i upotrebom boje na osnovu njenog unutrašnjeg značenja.

Njegove slike karakteriše seoska tematika. One deluju potpuno plošno. Na dvodimenzionalnom tamnom, ultramarin plavom prostoru slike, Jan Knjazovic je linearno oblikovao drveće, cveće, životinje i ljude i ispoljavao je sklonosti ka kompozicionoj multiplikaciji jednakih ili sličnih motiva. Originalan likovni izraz Jana Knjazovica bio je izuzetno dobro prihvaćen od ljubitelja naivnog slikarstva širom sveta a upravo njegova jedna slika je bila reprodukovana na poštanskoj marki Jugoslavije.

Poetika Jana Knjazovica je nastavila da živi i posle njegove smrti ne samo na njegovim slikama, nego je ponovo oživela u slikarskom stvaralaštvu njegove kćeri Ane Knjazovic (1950). Ona je u svom likovnom stvaralaštvu ispoštovala osnovne postulate slikarske poetike njenog oca, ali ju je i nadogradila. Tematski je ostala vezana za seosku sredinu ali njene figure su razigranije a i paleta joj je bogatija. Ana Knjazovic je naslednik porodične likovne tradicije. Ali, njena dela nisu prosta kopija dela njenog oca. Individualna crta je vezana za kompozicioni plan koji je, u odnosu na njenog oca slobodniji.

Treća generacija slikarske porodice Nataša rođena je a 1977. godine. Još od studentskih dana se aktivno bavi slikarstvom. Od ranog detinjstva živi u svetu boja. Odrastajući pored dvoje slikara, majke Ane i dede Jana, stekla je ljubav prema naivnoj umetnosti. Nastavlja da slika i živi porodični moto da „čovek samo srcem dobro vidi“. Imala je 40 samostalnih izložbi. Od 2011. godine živi u Detvi, u Slovačkoj.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike