U trendu

„Glasnik“ sa novim izdanjima na Sajmu knjiga

BEOGRAD – Međunarodni beogradski sajam knjiga „Službeni glasnik“ dočekuje sa velikim brojem novih izdanja, a direktor Sektora za izdavanje knjiga Petar Arbutina izdvaja knjigu „Srpska priča“ Aleksandra M. Miloševića, „Uspon i pad prve drugarice Jugoslavije (Jovanka Broz i srpska javnost 1952-2013)“ Ivane Pantelić i roman „Poslednji Argonaut“ Aleksandra Gatalice.

Posebnu pažnju Arbutina skreće na nedavno objavljenu knjigu o najznačajnijoj glumici jugoslovenskog i srpskog filma „Milena Dravić ili ključ snova“ Anite Panić, kao i na delo „Rat i mitovi ŠSR-a 1939-1945“ Vladimira Medinskog, aktuelnog ministra kulture Rusije i knjigu „Mreže revolta i nade – Društveni pokreti u doba interneta“, Manuela Kastelsa, u kojoj su predstavljena istraživanja novih formi društvenih pokreta i protesta koji se danas javljaju.
Do početka Sajma i tokom njegovog trajanja, pojaviće se još nekoliko novih naslova, kao i novih izdanja knjiga koje su već poznate i popularne.

Među njima je još jedna knjiga ranije pomenutog Manuela Kastelsa, jednog od najuticajnijih komunikologa – „Uspon umreženog društva informaciono doba: Ekonomija, društvo i kultura“, koja ističe ekonomska i socijalna kretanja informatičkog doba i pokazuje kako se umreženo društvo u potpunosti izdiglo, na globalnom nivou, kao i knjiga „Kina u Evropi“ Sanje Arežine, koja razmatra i opisuje odnos Kine sa evropskim državama od svog osnivanja 1949. do danas.

Delo „U egzistencijalističkom birou“ Sare Bejkvel obuhvata razgovore s velikanima filozofije, kao što su Žan-Pol Sartr, Simon de Bovoar, Alber Kami, Martin Hajdeger, Edmund Huserl, Karl Jaspers, Moris Merlo-Ponti i drugi.
„Glasnik“ će objaviti i memoare oskarovca srpskog porekla Karla Maldena „Kako sam uspeo“, koji u njima opisuje svoj život u srpskoj emigrantskoj zajednici u Americi, ali i uspešnu filmsku karijeru u kojoj su mu partneri bile najveće filmske zvezde svih vremena.

Među „Glasnikovim“ „adutima“ je i nova knjiga Muharema Bazdulja „Krivo srastanje“, zatim nova knjiga članaka i eseja Vuleta Žurića, „Dvanaesti igrač“, kao i novo delo istoričcara Koste Nikolića „Jugoslavija-poslednji dani (1989-1992) Svi Srbi u jednoj državi“, koja traga za odgovorom na pitanje zašto je došlo do rata i da li je on mogao da se izbegne.
U knjizi „Ne ubiti pticu drozda“ Branislava Petrovića su sabrani njegovi tekstovi objavljivani u novinama i časopisima u periodu od skoro pola veka, dok knjiga „Zlatni prah“, antologija anegdota o znamenitim ličnostima, Uroša Ječmenice pokazuju da anegdota predstavlja koncentrovan karakter jedne ličnosti.
„Politika opere“ Mičela Koena, donosi istoriju opere od Monteverdija do Mocarta, „Duša vina“ se bavi raznim temama za koje je vino inspiracija ili s kojim postoji veza, a obuhvata tekstove o vinu koje su pisali Žarko Trebješanin, Branko Vasiljević, Vida Ognjenović, Dragan Jovanović Danilov, Ratko Božović, Petar-Peca Popović, Slaviša Orlović, Milan Jovanović, Aleksandar Gatalica, Vladimir Pištalo, Ivo Andrić i drugi.
Posebno su važna izdanja „Glasnikove“ Pravne biblioteke, po kojima je ovaj izdavač posebno etabliran u okvirima naučne i stručne javnosti, a koja će takođe do Sajma biti bogatija za nova izdanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.