U trendu

Izložba fotografija u Muzeju afričke umetnosti

BEOGRAD – Izložba fotografija „Poetika svakodnevice: instagramiranje života u Istočnoj Africi“ biće otvorena sutra u Muzeju afričke umetnosti.

Na izložbi će biti predstavljene fotografije Edvarda Ešvalua, Ester Rut Mbabazi, Samira Sačua, Neme Džodi Ngelime i Sare Vaisve.

Neki od njih su profesionalni fotografi sa dugogodišnjim iskustvom i međunarodnim priznanjima, dok pojedini tek grade svoju karijeru na polju fotografije.

Odabrane fotografije prikazuju različite „svakodnevice“ na koje autori nailaze u svojim sredinama.

Česte teme su porodica, prijatelji, lokalni umetnici, oni koji po svom stilu ili načinu života odudaraju od svoje sredine, ali i fotografije koje ukazuju na određene socijalne probleme.

Putem medija fotografije, instagrama i „heštegova“ ove fotografe povezuje i želja da sami ispričaju priče o Africi i ljudima koji tamo žive.

„Nikada u istoriji Afrike nije postojao period u kojem najviše snimljenih i deljenih („šerovanih“) fotografija nije na temu ratova, siromaštva, bolesti, već o svakodnevnom životu na kontinentu. I, što je najvažnije, ispričali su ih sami Afrikanci”, ističe Edvard Ešvalu, jedan od autora i kustosa.

Kustosi izložbe su novinari i fotografi Pernile Berendsen (Danska) i Edvard Ešvalu (Uganda) i Emilia Epštajn (kustos u MAU).

(Tanjug)

Napišite komentar