najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izložba Nova religija Dejmijena Hersta u Novom Sadu

Izložba “Nova religija” britanskog umetnika Dejmijena Hersta (Damien Hirst) biće otvorena u petak u Novom Sadu, a publika u Srbiji će tako prvi put imati priliku da vidi dobitnika prestižne Tarnerove nagrade, saopštio je Muzej savremene umetnosti Vojvodine, u kojem će izložba biti postavljena.

Izložbom Herst želi da pokrene razmišljanje o religiji, ljubavi, umetnosti i nauci, jer su to, prema njegovim rečima, “instrumenti koji nam pomažu da pronadjemo svoj životni put”, navodi se u materijalu uz izložbu.

Koristeći se univerzalnim temama, Herst u svojoj “Novoj religiji” suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u poseban dijalog, onako kako ih ljudi obično percipiraju. S jedne strane, osećajan, blizak i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, umetnik je istovremeno i analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osećanja vezanih za nauku i medicinu, piše u materijalu.

“Mene više zanima to što religija ljudima popunjava neku prazninu. Tako na to sada gledam. Ima neka praznina u ljudima: u svakome, u meni, koju treba popuniti. Neko je ispunjava religijom, a drugi umetnošću. Ne mislim da je religija odgovor, ali pomaže. Ja na sličan način koristim umetnost za popunjavanje te praznine. To je samo pitanje pogleda na svet: optimističan pogled, umesto da svet vidiš kao brutalnu močvaru. Što on i jeste. Ali, da bi živeo, treba ti nešto više od toga. Religija pomaže, ali je, u stvari, razočarala”, rekao je Dejmijen Herst.

Postavka je osmišljena kao kompaktna celina sa 44 grafike i četiri skulpture, a funkcionišu kao ciklus fresaka: od “Stvaranja sveta” do “Poslednjeg suda”.

Ovi radovi okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dečijom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru.

Ti elementi čine svojevrsnu kapelu posvećenu želji da se smrt drži pod kontrolom, želji koja u isti mah ne može pomoći u suočavanju sa smrću.

Izložbu organizuju Britanski savet (British Council), Muzej savremene umetnosti Vojvodine i londonska galerija “Pol Stolper” (Paul Stolper Gallery).

Podržali su je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Izložba je realizovana uz podršku kompanije KPMG.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike