U trendu

IzloĹžba Nova religija Dejmijena Hersta u Novom Sadu

IzloĹžba „Nova religija“ britanskog umetnika Dejmijena Hersta (Damien Hirst) biće otvorena u petak u Novom Sadu, a publika u Srbiji će tako prvi put imati priliku da vidi dobitnika prestiĹžne Tarnerove nagrade, saopĹĄtio je Muzej savremene umetnosti Vojvodine, u kojem će izloĹžba biti postavljena.

IzloĹžbom Herst Ĺželi da pokrene razmiĹĄljanje o religiji, ljubavi, umetnosti i nauci, jer su to, prema njegovim rečima, „instrumenti koji nam pomaĹžu da pronadjemo svoj Ĺživotni put“, navodi se u materijalu uz izloĹžbu.

Koristeći se univerzalnim temama, Herst u svojoj „Novoj religiji“ suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u poseban dijalog, onako kako ih ljudi obično percipiraju. S jedne strane, osećajan, blizak i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, umetnik je istovremeno i analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osećanja vezanih za nauku i medicinu, piĹĄe u materijalu.

„Mene viĹĄe zanima to ĹĄto religija ljudima popunjava neku prazninu. Tako na to sada gledam. Ima neka praznina u ljudima: u svakome, u meni, koju treba popuniti. Neko je ispunjava religijom, a drugi umetnošću. Ne mislim da je religija odgovor, ali pomaĹže. Ja na sličan način koristim umetnost za popunjavanje te praznine. To je samo pitanje pogleda na svet: optimističan pogled, umesto da svet vidiĹĄ kao brutalnu močvaru. Ĺ to on i jeste. Ali, da bi Ĺživeo, treba ti neĹĄto viĹĄe od toga. Religija pomaĹže, ali je, u stvari, razočarala“, rekao je Dejmijen Herst.

Postavka je osmiĹĄljena kao kompaktna celina sa 44 grafike i četiri skulpture, a funkcioniĹĄu kao ciklus fresaka: od „Stvaranja sveta“ do „Poslednjeg suda“.

Ovi radovi okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dečijom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru.

Ti elementi čine svojevrsnu kapelu posvećenu želji da se smrt drži pod kontrolom, želji koja u isti mah ne može pomoći u suočavanju sa smrću.

IzloĹžbu organizuju Britanski savet (British Council), Muzej savremene umetnosti Vojvodine i londonska galerija „Pol Stolper“ (Paul Stolper Gallery).

PodrĹžali su je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada. IzloĹžba je realizovana uz podrĹĄku kompanije KPMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.