U trendu

IzloĹžba, revija filmova, konferencija… na HFestivalu

BEOGRAD – HFestival, u organizaciji Hartefakta, biće otvoren izloĹžbom Fadila Ĺ arkija, „Putevi očajnika“ 10. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, najavili su danas iz Hartefakta.

Ono što njegove fotografije čini potresnim je, naravno, sam sadržaj, ali i činjenica da se sve vreme oseća autorovo prisustvo, ne samo kao umetnika, već kao građanina koji je odlučio da u svakom pogledu bude deo velikog svetskog dešavanja.

Poseban fokus ovogodišnjeg festivala je na velikoj konferenciji o izvođačkim umetnostima u okviru platforme New, koja će se 13. decembra održati u Jugoslovenskoj kinoteci.

Tokom konferencije „Budućnost izvođačkih umetnosti u Srbiji – perspektive i izazovi“ biće predstavljeni rezultati viĹĄemesečnog istraĹživanja kao svojevrsnog preseka aktuelnog stanja u izvođačkim umetnostima u Srbiji.

Na osnovu rezultata istraživanja evidentna je potreba za novim praksama i pogledima na savremene izvođačke umetnosti.

Stoga konferencija, odražavanjem različitih panela i seija, cilja na pokretanje pozitivnih promena u umetničkim i produkcionim aspektima izvođačkih umetnosti u Srbiji.

Ove godine publika festivala imaće prilike da, u okviru HFestivala, pogleda dve predstave.

KazaliĹĄte Hotel Bulić iz Zagreba gostuje 10.decembra u Bitef teatru sa predstavom „Nora“, u reĹžiji Senke Bulić. Nora predstavlja inovativno čitanje Ibzenovog klasika, kontekstualizovanog tako da preispituje savremena pitanja vezana za stvarne i iluzorne slobode izbora.

Druga predstava koju će posetioci HFestivala imati prilike da vide je „Prst“ autorke Doruntine Bashe 11. decembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u reĹžiji Ane Tomović.

Predstava se bavi pozicijom žena na Kosovu čiji su muževi i sinovi nestali tokom rata.

U okviru festivala 14. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci biće proglašeni najbolji radovi pristigli na Hartefaktov godišnji konkurs za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, a pobednički rad biće predstavljen kroz javno čitanje.

Ovom prilikom se organizuje i prezentacija masterklasa savremene dramaturgije koji je vodila Biljana Srbljanović.

Sarajevo Film Festival u saradnji sa Hartefakt fondom, na ovogodišnjem festivalu predstaviće se programom Suočavanje sa prošlošću.

Program uključuje naslove „Srbenka“ NebojĹĄe Slijepčevića, „Ćris the SwiĹĄ“ Anja Kofmel, „Druga strana svega“ Mile Turajlić i „Okupacija 1968“ Tobija Mekdonalda. Nakon projekcija filmova „Srbenka“ i „Druga strana svega“ biće organizovane diskusije sa autorima.

U sklopu ovogodišnjeg HFestivala Sarajevo Film Festival će otvoriti konkurs pod nazivom Sajam istinitih priča.

Draško Adžić, jedan od najistaknutijih savremenih stručnjaka za primenjenu muziku u regionu, 15. decembra održaće koncert pozorišne muzike, što će biti ujedno i predstavljati zatvaranje ovogodišnjeg HFestivala.

HFestival promoviše radove mladih autora, angažovanu umetnost, regionalnu saradnju i potrebu za odgovornim društvom pozivajući javnost da se upozna i poveže sa različitim delima iz oblasti vizuelnih i izvođačkih umetnosti koje su obeležile rad Hartefakta i njegovih partnera u prethodnoj godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.