U trendu

Konkursi u Čačku za prvu zbirku poezije i najbolji esej o Disu

Gradska biblioteka u Čačku je danas raspisala konkurse za prvu pesničku zbirku i za esej o stvaralaštvu pesnika Vladislava Petkovića Disa (1880-1917).

Nagrade će biti dodeljene krajem maja, a uručene na završnoj svečanosti 55. pesničke manifestacije „Disovo proleće“.

Na konkursu za prvu pesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku, mogu učestvovati autori do 31 godine, koji bi trebalo da dostave rukopis potpisan šifrom, u tri primerka, sa najmanje 30 pesama.

Rešenje šifre treba poslati u posebnom kovertu uz rukopis na adresu Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Gospodar Jovanova 6, 32000 Čačak, sa naznakom „Za konkurs za pesničku zbirku“.

Autoru najboljeg rukopisa, po odluci tročlanog stručnog žirija, pripašće plaketa „Mladi Dis“ i pravo da mu Biblioteka objavi prvu pesničku knjigu u svojoj ediciji „Tokovi“.

Konkurs za Nagradu „Mladi Dis“ otvoren je do 10. aprila 2018. godine, a rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 21. maja.

Biblioteka je raspisala i konkurs za esej o Disu i njegovom stvaralaštvu.

Pravo učešća imaju književni kritičari, postdiplomci, studenti, sa originalnim neobjavljenim esejima.

Radovi se potpisuju šifrom i šalju u tri primerka. Rešenje šifre dostavlja se u posebnoj koverti uz rukopis.

Tročlani stručni žiri doneće odluku o prvoj, drugoj i trećoj nagradi za esej čije autore Biblioteka nagradjuje diplomom i novčanim iznosom.

Konkurs za esej o Disu je otvoren do 16. aprila 2018. godine, rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 21. maja.

Pesnik Vladisalv petković Dis rodjen ja u selu Zablaću, kod Čačka, i u čast njegove poezije Biblioteka svake godine organizuje pesničku manifestaicju „Disovo proleće“ na kojoj dodeljuje „Disovu nagradu“ za celokupan pesnički opus, nagrade za prvu pesničku zbirku i najbolje eseje o Disu i njegovoj poeziji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.