U trendu

„Leptir na testiji Kosare Pavlović“ Boška Protića

BEOGRAD – Tamo, odakle počinju čekanja, nastaje priča o njoj – potčinjenoj, nevidljivoj, skoro bezimenoj srpskoj ženi bez čije bi mudrosti i hrabrosti, dobrote i ljubavi, vernosti i požrtvovanosti, moralnosti i osećajnosti, bilo mnogo manje muškog junaštva, snage i ponosa – u životu i književnosti, reči su kojima je započela priču o novoj knjizi Stana Šehalić, urednica „Salona knjige“.

A reč je o knjizo „Leptir na testiji Kosare Pavlović“ Boška Protića.
Šehalić kaže da je Kosara žena u prividnoj jednostavnosti, alio je istovremeno metafora ženske veličine u svakom pogledu.

„Čvrsta u svojim uverenjima i stavovima (Mora da se zna i za sram i za stid. Mora da se zna i šta se ne može.šta se ne sme!), trpeljiva (Neka, istrpeću. Moraće da svane. Jednom…), postojana u nevolji (rado bih se ja izmakla i smuljila ustranu, al nema ko da prihvati rudu…), koja jasno razlikuje obavezu stvarnosti od pustih snova (Džabe. Znam šta moram, a to nikad se ne složi sa onim što želim. Nikad.) I samo ponekad sebi dopusti luksuz žala za nedoživljenim (naričem nad Kosarom koja se životu istija nadala a u borbu pala ljutu i nigde da se zakloni…)“, navodi Šehalić.
Kosarinu priču ocenila je ne samo kao istorijsk portret žene jednog doba, već kao lekciju o lepoti nesebičnog davanja koje je savremeni vrednosni sistem potisnuo.

„Lekcija koju smo, zagledani u sopstvena ogledala, preskočili. I možda, upravo zbog toga, ostali uskraćeni za osećaj zadovoljstva i sreće koji je ona baš tu nalazila“, primećuje Šehalić.
Knjiga je nedavno izašla iz štampe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.