U trendu

Mladi smatraju da su njihove potrebe nevidljive medijima

BEOGRAD – Nakon niza održanih radionica „Jedan školski čas za medijsku pismenost“ u predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovnim ustanovama predavač Maja Zarić, rukovodilac u Sektoru za informisanje i medije Ministarstva kulture i informisanja, zaključila je da su deca i mladi veoma digitalno pismeni, lako prepoznaju i koriste različite medije i internet platforme.

Kroz razgovor sa više od 250 dece i mladih ustanovljeno je da im nedostaju nadgradnja znanja i veština koje se odnose na medijsku pismenost, pre svega kada je reč o kritičkom razmišljanju, evaulaciji sadržaja, ukrštanju izvora, stereotipizaciji i uticaju medija na njihov razvoj.

Svi učesnici bili su veoma aktivni na radionicama i rado su komunicirali o svojim medijskim navikama i sadržajima koji ih zanimaju, stoji u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Osnovci i srednjoškolci su bili jednoglasni u izjavi da ne gledaju televiziju, jer kako kažu, na domaćim kanalima se ne emituje ono što ih zanima i nedostaju im emisije zabavnih, kulturnih i naučnih sadržaja namenjenih njihovom uzrastu.

Istakli su i da mediji propagiraju pogrešne vrednosti i uzore za mlade istovremeno smatrajući da nemaju načine da to promene i da se njihov glas o tome čuje.

Kada su u pitanju tradicionalni mediji oni ne kupuju dnevne novine, a retko časopise, dok rado i često slušaju radio.

Na pitanje da li veruju medijima, izjasnili su se da generalno ne veruju, već da sve informacije proveravaju na društvenim mrežama i na mestima koje oni smatraju alternativnim kanalima.

Takođe, ukazali su da zbog brzine pristupa medijskim sadržajima i mogućnosti da biraju na zahtev, najčešće koriste internet platforme na kojima mogu naći različite video sadržaje, ali prate i onlajn medije.

Iako su svesni da određeni sadržaji imaju uticaj na njihov način razmišljanja, ponašanje i smatraju da im se mogu suprotstaviti, svojim izjavama su pokazali da zapravo nisu svesni na koje sve načine medijski sadržaji utiču na njih, navode u Ministarstvu.

Nije iznenađenje to što predškolci ne razumeju način funckionisanja medija i interneta, ali jeste koliko često i na kojim sve kanalima i platfomama pronalaze i gledaju sadržaje koji ih interesuju, stoji u saopštenju.

Oni najčešće koriste medijske usluge na zahtev i jasno barataju terminima kao što su lajkovanje, pratioci, pretplatnici i drugo.

Nakon 15 radionica, koliko je održala u okviru Evropske nedelje medijske pismenosti od 18. do 22. marta, Maja Zarić je ustanovila da je neophodno da se nastavi sa razvijanjem i unapređenjem edukacije o medijskoj pismenosti kako za decu i mlade tako i za roditelje i nastavnike.

Radionice u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja su održane u Pravno-poslovnoj školi, Gimnaziji „Patrijarh Pavle“, osnovnim školama “Vladislav Ribnikar” i “Jelena Ćetković” i deci u Predškolskoj ustanovi “Baby palace Anđela” i vrtiću “Mali suncokreti”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.