U trendu

„Neputovanja“ na 10 festivala tokom ovog meseca

BEOGRAD – Animirani film “Neputovanja” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg tokom marta biće prikazan na čak 10 festivala širom sveta.

Početkom marta film je prikazan u Belgiji, u okviru takmičarskog programa festivala „Anima Brisel“, i u Finskoj u takmičarskom programu „Tampere Film Festivala“.

Film će biti prikazan i u Beču na festivalu „Tricky Women“, koji se održava od 13. do 17. marta, a autori filma biće gosti festivala.

Njihov predhodni film „Rabbitland“ je 2014. godine na ovom festivalu osvojio je glavnu nagradu.

„Neputovanja“ u martu učestvuju na tri festivala u SAD: Festivalu animiranog filma „Glas“ u Berkliju, Američkom festivalu dokumentarnog filma „AmDocs“ u Palm Springsu, kao i na Filmskom festivalu u Omahi.

Film će takođe biti prikazan i u Mađarskoj (Friš Hús međunarodnom festivalu kratkog filma u Budimpešti), Holandiji (Movies that Matter u Hagu), Portugaliji (Festival animiranog filma Monstra u Lisabonu) i Francuskoj (Festival International du Film d’Aubagne – Music & Cinema).

„Neputovanja“ su premijerno prikazana 2018. na Berlinalu, a na Martovskom festivalu u Beogradu film je osvojio „Gran pri“ u kategoriji animiranog filma.

Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Gran prija „Zlatni Pegaz“ na festivalu „Animator“ u Poljskoj, a nominovan je i za prestižnu „Annie“ nagradu u Los Anđelesu.

Producent filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), koporducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić.

„Neputovanja“ su film o (lokal) patriotizmu, turizmu i emigraciji.

U pitanju je priča o devojčici koja živi u sivoj, izolovanoj zemlji ograđenoj visokim zidom.

Ona nikada nigde nije putovala, ali ceo život mašta kako će jednog dana otići zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo.

Film je rađen u stop-motion tehnici, sa plastelinskim lutkama.

Predhodni film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, “Rabbitland” (2013) nagrađen je na Berlinalu nagradom „Kristalni medeved“ i prikazan je na preko sto festivala širom sveta na kojima je osvojio značajne nagrade.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike