U trendu

Nobelovkine skice

Malo je živih pisaca čije se zapažanje odlikuje tolikom prirodnošću i oštrinom vizije kao što je to slučaj sa britanskom nobelovkom Doris Lesing. To potvrđuje i knjiga priča "Londonske skice", koja se inače izdvaja iz moćnog i raznovrsnog opusa ove spisateljice. Poznata pre svega po velikim romanima koji su obeležavali različite dekade britanske i svetske književnosti, kao što su "Trava peva", "Zlatna beležnica", "Leto pre sumraka" ili "Peto dete", Lesinogova je sve vreme gradila imidž odličnog pripovedača koji se bavi afričkim temama. Sabrane u dva toma, njene "Afričke priče" (1976) svedoče o dubokim uvidima autorke u tematska bogatstva afričkog kontinenta.
"Londonske priče" prava su slika tog pripovedačkog stila, moćnog, uverljivog, kojim Lesinogova iz različitih perspektiva otkriva i prati bitne momente života i egzistencije u jednoj hiperurbanoj metropoli kao što je London. U tih osamanest priča, Doris Lesing neprestano održava tenziju između saosećajnosti i prilično brutalne ravnodušnosti, što je i inače karakteristika njenih najboljih dela. Ova knjiga je doživela značajan uspeh kod publike, a britanski kritičari su se utrkivali u pohvalama.
Vizija Londona Doris Lesing predstavnja jedinstveni spoj komedije, tragedije i bede, ali i uzdignutih trenutaka u kojima se tokom čitanja oseća istinsko zadovoljstvo. Prevodilac je Aleksandar Bjelogrlić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.