U trendu

Novi roman Karin Fosum „Crne sekunde“

BEOGRAD, 9.avgust (Tanjuug) – Kome se svideo roman „Ne osvrći se“ norveške „kraljice zločina“ Karin Fosum, o kome je nedavno pisao Tanjug, sada ima priliku da pročita još jedan tgriler iste spisateljice „Crne sekunde“, takođe, u izdanju Samizdata.

Ime Karin Fosum (1954), inače, nije nepoznato poklonicima trilera, a posebno skandinavskih krimića, jer su njene knjige objavljivali i drugi izdavači.

Njeni književni počeci vezani su za pisanje poezije, a svoju prvu zbirku pesama objavila 1974. kada je imala 20 godina i kada je dobila nagradu za debitantsko delo „Tarjej Ivesos“.
U međuvremenu, otkrila je da joj posebno „leže“ trileri i postala je autorka međunarodno uspešnih bestselera, serijala kriminalističkih romana o inspektoru Konradu Sejeru, koji je preveden na preko 16 jezika.

Do sada je ekranizovano šest romana sa inspektorom Sejerom u glavnoj ulozi.
NjJen omiljen ambijent u koji smešta radnju svojih trilera su sasvim obični krajevi Norveške, mala mesta gde se uglavnom svi poznaju, ali to nije prednost prilikom potrage za nekom nestalom osobom. Iza mirne fasade norveške periferije krije se dovoljno problema koji bi mogli da izazovu još tragedija.

I u ovom romanu Karin Fosum ubedljivo vlada žanrom, a svojom psihološkom pronicljivošću stvara likove kojima verujemo, sve do poslednjeg priznanja…
Inspektor Sejer – oštrouman, ogrubeo i zagonetan – ponovo je pozvan da otkrije kako je i gde je nestala devetogodišnja Ida, koja je krenula da se provoza na svom novom biciklu. Samo on može otkriti tamne strane ove tihe zajednice, skrivene dubokim porodičnim vezama.

Kritičar Njujork tajmsa izuzetno ceni Fosumovu i zato je ocenio da ona u svojoj prozi, „pretvara konvencionalnu policijsku proceduru u osetljivu analizu i daje snažan pogled na način na koji društvo posmatra zločince i žrtve… Ona je vrhunski pisac romana koji nose psihološku neizvesnost…“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.