U trendu

Obeležen 4. rođendan akcije „Negujmo srpski jezik“ u BGB

BEOGRAD – Svečanost na kojoj je obeležen 4. rođendan akcije „Negujmo srpski jezik“ održana je danas u Biblioteci grada Beograda.

Na scečanosti su govorili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, direktorka biblioteke grada Jasmina Ninkov i humanitarni radnik Arno Gujon, a specijalni gosti Biblioteke grada Beograda bili su učenici Osnovne škole „Milan Blagojević“ iz Lučana koji su uz nastavnicu srpskog jezika Moniku Ružić nosioci projekta „Sačuvajmo ćirilicu“.

Akcija „negujmo srpski jezik“ koja se bavi negovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti u Beogradu, započeta je 2015. godine uz učešće Sekretarijata za kulturu, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Biblioteka grada Beograda.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izrazio je posebno zadovoljstvo jer su u Biblioteci grada Berograda đaci Osnovne škole „Milan Blagojević“ iz Lučana.

„Baš ti đaci su započeli akciju „Sačuvajmo ćirilicu“. Bili smo tamo i uz đake videli izrazito agilan kolektiv i nastavnicu srpskog jezika. Takav angažman jeste ostvarenja ciljeva akcije „Negujmo srpski jezik“, kazao je Vukosavljević.

Ministar je naglasio da je pre četiri godine pokrenuta akcija „Negujmo srpski jezik“ koja je bila nesvakidašnji iskorak čiji cilj je bio između ostalog negovanje kulture govora u porodici, medijima i u društvu generalno.

„Akcijom je stavljen akcenat na negovanje ćiriličnog pisma. Akcija se sa uspehom proširila i prešla granice Srbije. Sa uspehom je afirmisana u Švajcerskoj zahvaljujući angažmanu naše ambasadorke Snežane Janković. Čini mi se da smo pokrenuli lavinu dobrih događaja i da su akciju prihvatili mladi ljudi, naročito studenti Filološkog fakulteta u Beogradu“, kazao je Vukosavljević i dodao da se akcija proširila i izvan zvaničnih i institucijalnih okvira.

„Veliku zahvalnost dugujemo i prijatelju Srbije Arno Gujonu koji je dao veliki doprinos baš kao i naš proslavljeni Svetislav Bule Goncić i mnoge druge ličnosti koje se nalaze na posterima akcije. Očekujemo da će u godinama ispred nas da se akcija proširi u različitim pravcima“, kazao je Vukosavljević i naglasio da kultura govora u javnom prostoru i našim institucijama, školama, na ulici nije dobra.

„To je malo posledica duha vremena, ali i različitih okolnosti koje vladaju u svetu. Čim je kultura govora u očuvanje srpskog jezika tema u našem društvu naša akcija je uspela. Očekujem da ovu akciju proširimo i po srpskoj dijaspori gde živi veliki broj mladih ljudi, a mi se njima pre svega ovom akcojom obraćamo“ kazao je Vukosavljević.

Jasmina Ninkov je takođe pozdravila goste iz Ličana i kazala da je posebno srećna jer akcija „Negujmo srpski jezik“ dobija korene širom Srbije.

„Raduje me što je mnogo dece uključeno u akciju. Ponosno sam na rad sa decom i kompletna bibliotečka zajednica Srbije se uključila u celu akciju. Ova akcija nije uobičajna u okviru jezičkih kampanja i potrudiću se da na svetskim skupovima predstavim ovu jedinstvenu akciju“ kazala je Ninkov.

Arno Gujon je napomenuo da je bio počastvovan kada je dobio poziv da učestvuje u akciji „Negujmo srpski jezik“.

„Bila mi je velika čast da učestvujem u ovoj akciji ne samo zbog toga što srpski smatram drugim maternjim jezikom već zbog činjenice da je jezik u srži indetiteta nekog naroda. Gete je pisao da je jezik duša nekog naroda. Prenoseći jezik budućim naraštajima mi prenosimo ono što jesmo. To je ideja da naša deca budu ono što smo mi danas i ono što su bili naši preci“ kazao je Gujon i dodao da se Karavan kulture govora koji vodi po Srbiji bavi usmenim izražavanjem.

„Važno je poboljšamo kulturu govora. da znamo šta i kako da kažemo. kako da prenesemo svoju poruku, ideje, energiju“ kazao je Gujon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.