U trendu

Obeležen Dan SANU, otvoren Audiovizuelni arhiv

BEOGRAD – Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je danas svoj Dan predstavljanjem novih dipisnih članova, otvaranjem Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju i otvaranjem stalne postavke zbirke Kabineta za medalje Arhiva SANU.

Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić se u svojoj besedi osvrnuo na nedavne izbore i program priređen u toj instituciji, kao i na izloženost kritici u prethodnim mesecima, naglasivši da Akademija nije u krizi, ali da je potrebno da se posvete promišljanju njene budućnosti.

„SANU je dugo, usuđujem se da kažem isuviše dugo, gajila filozofiju ćutanja kao posebnu „kućnu mudrost“, delom nametnutu iskustvima sa „slučajem Memorandum“, delom kroz tradiciju univerzalnog odgovora „primili k znanju“ kad god bi se suočili sa nerazumevanjem, pa i hostilnošću prema ovoj kući. Bojim se međutim, da su ta vremena nepovratno prošla. Kuća od slonovače, koju smo toliko voleli, se srušila pred naletom elektronskih medija“, rekao je Kostić.

Naglašava da SANU ne može da živi van sredine u kojoj deluje, niti može da očekuje da u budućnosti ne bude stalno procenjivana od grupa i pojedinaca, dobronamernih, ali i onih drugih, iz mnogo razloga nedobronamernih.

Prisustvo SANU u medijskom prostoru zahteva, podvlači Kostić, da izgrade mudru i jasnu strategiju medijskog predstavljanja SANU, te da nije održiva ni ideja o SANU kao „posmatraču iz zavetrine ili senke“ koja ne ulazi u inter feces svakodnevnice.

„U očuvanju digniteta SANU moramo svi da učestvujemo, jer onog trenutka kada to postane dužnost samo određenih pojedinaca među nama, igra je izgubljena, a sumnja da se radi o manipulaciji „nedobronamernih“ među nama (jer većina ćuti) postaje opravdana, čak i kada nije istinita“, dodao je predsednik Akademije.

On naglašava da „najviša naučna i umetnička institucija Srbije, mora da uspostavi komunikaciju, zapodene dijalog i sa mlađim generacijama koje, „kako to umemo komotno da zaključimo drugačije komuniciraju, drugačije se informišu i čiji je pristup životu nepovratno određen tehnološkim inovacijama i globalizacijom, a čiji će predstavnici za nekoliko decenija, sa punim pravom kucati na vrata SANU“.

Kostić je podvukao i da je „SANU skup jakih individualnosti, pojedinaca sa nedvosmislenom skepsom prema svakom nametnutom jednozvučju“, uveren da je umesto „misaono kompaktne Akademije“, društvu korisnija SANU brojnih i različitih ideja i stavova, ali čija različitost ne onemogućava konstruktivnu razmenu mišljenja.

„Takva akademija, sa (zašto ne?) i ukusom subverzivnosti prema aktuelnom i razvijenom skepsom prema trenutnom korisnija je za sve, uključujući i svaku vlast, od falangi apologeta koje marširaju iza stereotipnih zastava i vatreno (što ne znači i iskreno) uzvikuju slogane lojalnosti“, smatra predsednik SANU.

Takva Akademija je, veruje, posebno potrebna u vremenima autoritarnog populizma koji se budi duž meridijana civilizacije kojoj i sami pripadamo i dodaje da je uspeh što ta kuća „izbegla zamke jeftinih politizacija i partokratskih opredeljivanja“.

Veruje i da SANU, nastojeći da se bitno ne udaljava od naučnih i umetničkih osnova, mora negovati odgovornu kritiku i to „ka onom što je bilo nekad, što se događa danas i što slutimo da nas čeka sutra“.

Kostić je poručio da za Akademiju nema predaha, da je u aprilu očekuju izbori za časništvo SANU, kao i da je potrebno da posvete promišljanju budućnosti SANU barem u prvoj polovini 21. veka, uz osvrt na sve kritičke primedbe.

„Ako nešto danas članovi SANU mogu da poruče sredini koja ih je iznedrila je da SANU nije ni u kakvoj krizi, da se ne urušava, da je još uvek živog i kritičnog duha, i dovoljno snažna da uči i iz sopstvenih grešaka ili grešaka svojih članova, kakva je konačno i pozicija moje malenkosti“, poručio je Kostić.

On je čestitao novoizabranim dopisnim članovima.

„Svaki novi član za nas je spoljni krug nade više. Vas su izabrali vas rad i vaše reference i došli ste kao nezavisne ličnosti i nadam se da ćete na tom fonu nastaviti dalje. Nadam se da će vas s vremena na vreme gricnuti crv sumnje zašto ste ovde, jer će tada vaše pregnuće biti još veće. Od vas se očekuje mnogo i to ćete videti koliko već sutra“, poručio im je Kostić.

Prethodno je upravnik Arhiva SANU akademik Vasilije Krestić otvorio Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU podsetivši na znacaj građe koja se u njemu čuva, ali i skrenuo pažnju na njenu ugrozenost zbog neadekvatnih uslova čuvanja.

„Arhiv SANU po obimu građe ne spada u velike arhive, ali po sadržaju, po naučnoj i kulturno-istorijskoj vrednosti spada u red srpskih ustanova izuzetnog značaja i kao takav zaslužuje mnogo veću pažnju i brigu našeg društva od one koja mu je do sada poklanjana“, rekao je Krestić.

On je naglasio da Arhiv nema odgovarajuće i bezbedne depoe, da je građa razbacana po mnogim prostorijama i da se neke od tih prostorija nalaze ispod mokrih čvorova pa je voda ugrozila rukopisnu zaostavštinu Ive Andrić i upozorio da će dragoceni i jedinstveni spomenici, koji su preživeli mnoge vekove, biti uništeni ukoliko se ne nađe novi prostor za građu.

Upravnik Audiovizuelnog arhiva Radoslav Zelenović naglasio je da digitalizacija postaje jedan od prioritetnih zadataka sa ciljem očuvanja nacionalnog identiteta, da predstavlja vid konzervacije, ali i omogućava da izuzetno vredna i značajan građa postane dostupna.

Audiovizuelni arhiv će u prvim fazama, kako je objasnio, biti usmeren na digitalizaciju građe SANU, ali je otvoren i svim drugim institucijama, najavivši otvaranje odeljenja u Sremskim Karlovcima gde će se digitalizovati građa Arhiva Srpske pravoslavne crkve.

Obeležavanju Dana SANU prisustvovali su patrijarh Irinej, ministri Mladen Šarčević, Vladan Vukosavljević i Zlatibor Lončar, predstavnici Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, rektori univerziteta, predstavnici ambasada, ustanova kulture i nauke i drugih verskih zajednica.

Na prvom spratu Palate SANU otvorene je stalna postavka koja prikazuje deo fonda Kabineta za medalje koji čuva 878 predmeta (medalje, plakete, ordenje, spomenice, diplome, povelje, zahvalnice, značke, kovani novac), a generalni sekretar SANU akademik Marko Anđelković je najavio da će do kraja godine biti dostupna digitalna interaktivna prezentacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.