U trendu

Obeležno 150 godina „Periodnog sistema hemijskih elemenata“

SVILAJNAC – U Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu danas je obeleženo 150 godina „Periodnog sistema hemijskoh elemenata“, a partneri su bili Prirdno-matematički fakulteta Univeziteta u Kragujevcu i Osnovna škola „ovan Jovanović – Zmaj“ iz Svilajnca.

Njih je u Holu Prirodnjačkog centra pozdravila direktorka centra Jasminka Luković – Jagličić, a o Periodnom sistemu elemenata, govorili su Jelena Đurđević Nikolić iz Instituta za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Srećko Trifunović, a o značaju ovakvih manifestacija za đake direktor Osnovne škole „Jovan Jovanović – Zmaj Igor Dimić.

Reč je o obeležavanju Međunarodnog dana periodnog sistema hemijskih elemenata, koga su ove godine proglasile Ujedinjene nacije.

Istraživači, saradnici i pripravnici Instituta za hemiju, njih devetoro, pod nadzorom doktorke Đurđević – Nikolić, u holu Centra i Dino parku izvodili su eksperimente kroz 12 zanimljivih i edukativnih eksperimenata.

Oni su izdvojili 8 elemenata prirodnog sistema: bakarno i srebrno ogledalo, silikatni vrt, lelujavi plamen, helijum i vodonik, magnezijum, nevidljivo pismo, tečni azot, zelena vatra, zeleni bljesak, bengalska vatra, crveni dim, žuti bljesak…

Manifestacija je završena predavanjem profesora emeritus Prirodno- matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, redovnog člana SANU Ivana Gutmana, pod nazivom „150 godina Periodnog sistema hemijskih elemenata“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar