U trendu

Otvoren Franjevački samostan u Baču

BAČ – Rekonstruisani franjevački samostan i muzejska zbirka u njemu otvoreni su danas u Baču. Projekat je vredan više od milion evra, od čega je većinu novca uložila Evropska unija, a Ministarstvo kulture Srbije i pokrajinska Vlada 98.000 evra.

„Ovaj samostan dobro je mesto da se podsetimo da je suština u miru i pomirenju, a današnji događaj je korak napred na dugom putu koji Srbija i Evropska unija zajedno ostvaruju”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je uručio ključ renoviranog samostana gvardijanu.

Fabrici je naglasio da EU finansira ovakve projekte u Srbiji, jer maksimalno posvećena očuvanju i promovisanju kulturnog nasleđa.

„Multikultularnost daje posebnost našoj prošlosti, sadašnjosti, a nadam se da će biti i u budućnosti, jer čuvajući kulturne spomenike, čuvaju se i različitosti. Samostan simbolizuje ono što jeste obeležje naše države a to su kulturne različitosti, spojene u jedan isti kulturni izraz”, rekao je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

On je podsetio da kulturna i istorijska zbirka samostana, datiraju iz 12. veka, te da pokazuje koliko je tragova utkano u taj objekat.

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović ocenio je da je obnova samostana primer koji će podsticati i druge da neguju zajedništvo i pokazati da Srbija ima šta da ostavi u nasledstvo.

“Ovo nije samo puka obnova objekta važnog za našu istoriju i život, već je i poruka da se kroz multikulturalnost okupljamo oko zajedničke budućnosti. To je jedna od najvažnijih poruka danas. Za nas u Vojvodini, gde žive brojne nacionalne manjine i svi zajedno svoju baštinu doživljavamo kao svoju prednost“, rekao je Mirović i posebno zahvalio EU na finansijskoj podršci, ali i ministarstvu kulture i Pokrajinskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je radio porjekat obnove franjevačkog samostana.

Ilija Vrdoljak, provincijal franjevačke provincije „Ćirilo i Metod“, kojoj pripada samostan, rekao je da je „ponosan jer stoji pred nečim što je rezultat iskrene saradnje svih učesnika u ovom projektu i što je i Bač postao evropsko mesto“.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, jevrejske i islamske verske zajednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.