U trendu

Otvorena biblioteka „Vuk Karadžić“ na Novom Beogradu

BEOGRAD – Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu otvorio je danas renoviranu biblioteku „Vuk Karadžić“ , u opštini Novi Beograd, koja fukcioniše u okviru Mreže Biblioteke grada Beograda.

U proteklom periodu Biblioteka je u potpunosti renovirana i adaptirana – sređen je krov, uređen enterijer, zamenjeni su prozori i opremljena je novim policama i nameštajem.

Renoviranje je izvršeno sredstvima iz budžeta Grada Beograda u ukupnom iznosu od 10.179.129,36 dinara.

Na ovaj način građani Beograda dobili su savremenu, dobro opremljenu biblioteku, koja se prostire na površini od 231 kvadratnog metra, s bogatim knjižnim fondom od oko 27.000 jedinica bibliotečke građe.

Direktorka Biblioteke grada Beograda, Jasmina Ninkov kazala je da prostor bibliuoteke na Novom Beogradu nije renoviran od sredine šesdesetih godina prošlog veka.

„Pre nekoliko godina smo krenuli u faznu rekonstrukciju u kojoj smo zamenili gotovo sve Imamo nove plice ali i nove knjige na njima. Postojećem fondu knjiga dodali smo nova izdanja. Instalirali smo novi bibliotečki sistem koji će zaposlenima u biblioteci omogućito novi način rada a korisnicima ponuditi udobnije uslove za iznajmljivanje knjiga“, kazala je Ninkov.

Osim beletristike, koja čini najveći deo fonda, Biblioteka poseduje i stručnu literaturu iz različitih oblasti nauke i kulture, bogatu referentnu zbirku, kao i fond neknjižne građe.

U okviru Biblioteke nalaze se i klasična čitaonica, kao i internet čitaonica sa četiri računara u slobodnom pristupu.

Ivan Karl je čestitao svima iz Biblioteke grada Beograda na novom lepo uređenom prostoru na Novom Beogradu.

„Nadam se da će ovde mnogo ljudi dolaziti da bi uživali u čitanju knjiga“ kazao je Karl.

Biblioteka „Vuk Karadžić“ osnovana je 1951. godine i prvobitno se nalazila u okviru Narodnog, a zatim Radničkog univerziteta.

Današnji naziv i svoj statut dobila je 1956. kada se izdvojilo Dečje odeljenje kao samostalno i kada su formirani azbučni i stručni katalog.

Tokom 1989. godine postala je deo razgranatog sistema Biblioteke grada Beograda kao njena organizaciona jedinica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.