najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pikasova slika vraćena Francuskoj posle 17 godina

Slika “Frizerka” velikog španskog slikara Pabla Pikasa, procenjena na oko 15 miliona dolara, vraćena je francuskim vlastima 17 godina posle njenog nestanka iz pariskog kulturnog centra “Žorž Pompidu”, preneli su danas francuski mediji.

Slika iz Pikasovog kubističkog perioda pronađena je ove godine u SAD, gde je iz Belgije poslata kao pošiljka u vrednosti od oko 30 evra. Slika iz 1911. godine, vlasništvo je Vlade Francuske.

Dimenzije slike su 33 sa 46 centimetara. Slika je do povratka u Francuskoj, čuvana u posebno klimatizovanoj prostoriji u njujorškom Bruklinu.

“Frizerka” je poslednji put izložena 1998. godine u Minhenu. Njen nestanak je primećen tek 2001. godine kada je umetničko delo trebalo da bude pozajmljeno za neku izložbu. Tada je ustanovljeno da se o slici ništa ne zna 17 godina.

To ulje na platnu predstavlja primer analitičkog kubizma, likovnog pravca čiji su osnivači Pikaso i Žorž Brak, naveo je centar “Žorž Pompidu”.

Muzej moderne umetnosti saopštio je da slika treba da bude detaljno restaurirana pre nego što bude ponovo izložena u Parizu.

Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umetnik – slikar, vajar, crtač i grafičar, najveći u 20. veku.

Pikaso je najplodniji slikar svih vremena. Prema “Ginisovoj knjizi rekorda”, napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura. Ukupna vrednost njegovog opusa je 1973. godine procenjena na 750 miliona dolara.

 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike