U trendu

Počinje festival „Licidersko srce“

UŽICE – Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ počinje danas u Užicu, a svečano otvaranje je zakazano za večeras na Trgu partizana.

Ceremoniji otvaranja prethodiće svečani defile učesnika, koji će u karnevalskoj povorci, praćeni zvucima četiri trubačka orkestra, izvesti deo svog programa i tako pozvati publiku na gradski trg.

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ ugostiće više od 1.300 učesnika i 25 ansambala iz 13 zemalja sveta, a održavaće se do 19. avgusta u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće deca iz Kine, Turske, Makedonije, Poljske, Rusije, Bugarske, Slovenije, Slovačke, Republike Srpske i Srbije, a prvi put i deca iz Kolumbije, Egipta i Letonije.

Program će obuhvatiti koncerte svake večeri u Užicu, folklorne igraonice, edukativne tribine i zumba radionice, izložbu narodne nošnje zemalja učesnica u Jokanovića kući, izložbu „Decenija Liciderskog srca“ u Gradskom kulturnom centru, biće predstavljeni stari zanati i kulturno-istorijski spomenici Zapadne Srbije i Višegrada.

Manifestacija je do sada okupila oko 7.500 hiljada mališana iz 35 zemalja svijeta, koji su humanitarnim akcijama pomogli deci u Japanu, Beogradu, Užicu, Višegradu, ali i doprinijeli promociji Srbije i Republike Srpske.

Festival „Licidersko srce“ održava se u organizaciji Udruženja građana „Era“ iz Užica, u suorganizaciji Grada Užica, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacija Zlatibor, i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.