U trendu

Predstava o životu Peti Smit u DOB-u

Predstava „Dream of life“, zasnovana na biografskim elementima iz života Peti Smit, rokenrol ikone njujorške scene, biće izvedena 22. novembra u Domu omladine Beograd, u okviru pozorišnog festivala BRAAAMS.

Komad, praćen obiljem muzike Peti Smit odsvirane uživo, zajedničko je delo hrvatskog reditelja Ivice Buljana i glumice Senke Bulić, i predstavlja svojevrsno odavanje počasti vrednostima uz koje je jedna generacija odrastala.

Predstava/performans o životu Peti Smit rezultat je istraživanja odnosa umetnik-društvo.

Smit nije samo prvoborac pankerske revolucije, simbol drugačijeg rokenrola, ona je simbol borbe za čistu umetnost.

Od Remboa, Vitmana do Džima Morisona ona ovaploćuje sestru blisku po osećaju, erudiciji i snazi.

Pojava Peti Smit na njujorškoj umetničkoj i muzičkoj sceni početkom 70-ih godina prošlog veka bila je toliko silovita, njen uspon toliko brz i neočekivan, a uticaj toliko snažan da je iz današnje perspektive teško na pravi način proceniti njenu ulogu.

Predstava nastala na osnovu teksta Jelene Svilar i Morane Foretić prati genezu umetnika, rast kreacije iz duha vremena.

Galerija likova izmenjuje se kao fascinantan ringišpil, kaleidoskopski umetnički svet u kojem se susreću Robert Mepltorp, Sem Šepard, Endi Vorhol, Džimi Hendriks, Dženis Džoplin.

Predstava je rađena u produkciji Kazališta Hotela Bulić i Tvornice kulture, a ekipu čine izvođači Senka Bulić i Stipe Kostanić, muzičari Neven Svilar, Mario Kovačević i Petar Aleraj, scenograf Tomislav Churković, kostimograf Oliver Jularić i dizajner svetla Nikša Mrkonjić.

Ograničen broj posetilaca moći će da prisustvuje ovom životopisu Peti Smit u sali Amerikana, na dve predstave, od 19 i od 21.30 sati.

Iz DOBa napominju da se ulaz ne naplaćuje, a na izlazu posetici ostavljaju onoliko novca koliko im se predstava dopala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.