U trendu

Premijerno izvedena predstava „Ekvus“ u BDP-u

BEOGRAD – Predstava „Ekvus“ Pitera Šefera u režiji i adaptaciji Marka Manojlovića premijerno je izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu.

Beogradskoj publici predstavljen je, kao jedan od mogućih nivoa opažanja predstave, zastrašujući portret sveta.

Predstava „Ekvus“ iznova je otvorila pitanje da li su materijalizam i praktičnost ubili našu sposobnost za strast, a time i kapacitet za bol, koji je sastavni deo „emotivnog bića“ svakog čoveka na svetu.

Glumačka ekipa autentično je prenela atmosferu i lajtmotiv Šeferovog dela, duhovno i mentalno propadanje individue u modernom svetu.

Snažno naglašene scene predstave iznova su kod publike aktuelizovale jednu od večnih tema umetnosti, vezu između seksa i religije.
Struka poručuje da ovaj komad zapravo dotiče teme društveno prihvatljivog ponašanja u konstrastu sa instiktivnim, ritualnim, animističkim, te dovodi u pitanje smisao civilizacijskih normi.

Krimi dramu o psihijatru i njegovom pacijentu – adolescentnu koji boluje od patološke, religijske opsesije konjima, Šefer je napisao 1973. godine po istinitom događaju.

Izmaštana religija o božanskom konju (na latinskom „equus“) poremećenog adoloscenta poslužila je Šeferu da kroz popularni žanr preispita arhetipske, apolonijske i dionizijske postulate ljudskog ponašanja i sistem vrednosti.

„Ekvus“ problematizuje svrhu ljudskog postojanja i postavlja pitanje da li je jedan dan sa ushićenjem i produhovljenošću vredniji od 80 godina običnog života.

Inače, ova predstava imala je premijeru u oktobru 1985. godine na mađarskom, u Novosadskom pozorištu, a reditelj je bio Tibor Vajda.

Piter Šefer, jedan od najuticajnijih britanskih i svetskih dramatičara prošlog veka, dobro je poznat domaćoj publici najpre po komadu, filmu i svojevremeno kultnoj predstavi BDP-a „Amadeus“.

Komad je bio izuzetno popularan – brodvejska verzija (sa Entoni Hopkinsom u glavnoj ulozi) i izvedena je više od 1.000 puta i nagrađena Tonijem za najbolju dramu (1975).

Godine 1977. reditelj Sidni Lamet je snimio ekranizaciju sa Ričardom Bartonom u ulozi psihijatra.
U predstavi igraju Vojin Ćetković, Miodrag Dragičević, Nataša Marković, Paulina Manov, Ivan Tomić, Anka Gaćeša Kostić, Ana Čupić…

Kostimograf je Lana Cvijanović, scenograf Vesna Popović, kompozitor Samir Hodović, dok je za scenski pokret zadužen Damjan Kecojević…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.