U trendu

Priča o filmu Mezimica“ pravno je zavšena

BEOGRAD – Ne prestaje zlonamerno i besomučno iznošenje neistina u javnosti da je film „Mezimica“ zabranjen ili stopiran, mada je reč o sporazumnom raskidu ugovora, poručuje Upravni odbor Filmskog centra Srbije u saopštenju upućenom medijima.

Upravni odbor Filmskog centra je pre nekoliko dana već reagovao na spekulacije da je film zabranjen, konstatacijom da Upravni odbor FCS-a nije doneo nijednu odluku koja se tiče filma Mezimica, a danas podsećaju da je film „Mezimica“ dobio je sredstva na konkursu 2017. godine kada je na čelu Centra bio prethodni Upravni odbor.

Dalje se objašnjava da je prema tom ugovoru producenti obavezali da snimanje fima završe od februara do maja 2018. godine, a da se juna ove godine, Filmskom centru Srbije obratio Dimitrije Vojnov u trenutku sa informacijom da je scenario menjan bez njegove saglasnosti, i skreće pažnju Filmskom centru da su sredstva po zakonu dobijena za originalni scenario.

Kako se navodi u saopštenju na zahtev za objašnjenje FCS od pre četiri meseca producentska kuća „Testament“ 22. juna je odgovorila pismenim objašnjnjem da je scenario promenjen „jer pojavljivanje pripadnika srpskog naroda kao trgovaca organima povezanih sa teritorijom Kosova predstavlja razlog zbog kojeg druge producentske kuće ne žele da nastave saradnju“ .

Dalje se navodi da je u međuvremenu Dimitrije Vojnov obavesti FCS da je pristao na izmenjeni scenario s tim da kao autor bude potpisan imenom Kosta Popović, pa su, tvrdi se u saopštenju,“ sami po sebi, stekli uslovi za raskid ugovora i to zbog unutrašnjih odnosa između produkcije i autora, a ne FCS, koji je uredno ispunjavao obaveze“.

Iz podsećamo i da sadašnji Upravni odbor nije imao nikakav osnov da razmatra projekte iz prošle godine, da nije stigao zahtev samog Vojnova da se film stopira i to u trenutku kada je po ugovoru već trebalo da bude snimljen“ , te poručuju da se nikada nisu bavili sadržajem filma, već su njegov sadržaj u svom dopisu producenti sami ocenili.

„Jedina istina je da je ovaj film pratilo stalno kršenje ugovora zbog samog scenariste, te da ovakav slučaj nije zabeležen u istoriji Filmskog centra Srbije, da se scenario menja bez znanja scenariste i da se na kraju potpisuje pseudonimom.

Sam Dimitrije Vojnov, koji se predstavlja kao žrtva i dišident, dobio je sredstva Filmskog centra Srbije za sedam svojih projekata čija je vrednost preko 100 miliona dinara i takođe, učestvovao je u osam komisija, navodi se u saopštenju i zaključuje da se Upravni odbor FCS više neće baviti ovom temom koja je pravno okončana i učestvovati u medijskom cirkusu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.