U trendu

Protest desničara uoči Frljićeve predstave u Splitu

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas na protestu u Splitu povodom predstave Olivera Frljića „Naše nasilje i vaše nasilje“, koja je večeras na repertoaru Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Hrvatskom narodnom pozorištu.

Na protest protiv Frljićeve predstave pozvalo je nekoliko minornih desničarskih stranaka i udruženje ratnih veterana u Splitu.

Lokani mediji izveštavaju da su se na skupu, koji je obezbedjivala policija, uzvikivale uvredljive poruke Frljiću. Medju okupljenima su bili i ratni veterani i časne sestare, a neki od njih su nosili transparente: „Ova predstava me vredja“

„Ova predstava je nacionalna sramota. Nisam član stranke, moja stranka je Hrvatska“, rekao je okupljenima predstavnik katoličkog udruženja Benedikt Marko Jukić.

Na skupu je pročitano pismo Splitsko-makarske nadbiskupije i puštena pesma verskog sadržaja u izvodjenju kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona, a okupljeni su zajedno molili „Oče naš“, prenela je regionalna Telelvizija N1.

Portal Indeks je naveo da je desetak članova desničarske Hrvatske stranke prava (HSP), posle skupa, najpre blokirao ulaz u pozorište, a potom su neki od njih kupili karte za predstavu koja je na programu u 20 časova. Oni su rekli da žele da vide o čemu je u predstavi reč.

Ranije danas predstavnici Koordinacije braniteljskih, stradalničkih i veteranskih udruženja grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i udruženja Benedikt, podneli su krivične prijave protiv reditelja Olivera Frljića i selektora Festivala Marulićevi dani Igora Ružića.

Uvrštavanje Frljićeve predstave „Naše nasilje i vaše nasilje“ na repertoar festivala u Splitu izazvalo je niz kritika konzervativnih stranaka i pojedinaca, a nezadovoljstvo je juče izrazila i Katolička crkva u Hrvatskoj. U saopštenju Splitsko-makarske nadbiskupije je ocena da Frljićeva predstava vredja osećanja gradjana i vernika, i poziv nadležnima da „učine potrebne korake da sadržaji koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita, ne bi vredjali osobe i ponižavali samu kulturu“.

Ministarstvo kulture Hrvatske se u saopštenju ogradilo od programa Marulićevih dana i navelo da je „potrebno pri stvaranju i izvodjenju umetničkih dela imati na umu verska i nacionalna osećanja, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene grupe“.

Selektor Festivala Igor Ružić ocenio je to reagovanje Ministarstva kao „sramotno“.

„Skrivajući se iza fraza o poštovanju verskih i nacionalnih osećaja, Ministarstvo zapravo omogućava i podstiče cenzuru što znači da i samo postaje cenzor“, rekao je Ružić za Večernji list.

Reditelj Oliver Frljić pozvao je ministarsku kulture na predstavu da sama vidi da li ona vredja verska i nacionalna osećanja.

Predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ je medjunarodna koprodukcija, inspirisana romanom Petera Vajsa „Estetika otpora“. Kako se navodi na stranicama Festivala, ta predstava „širom otvorenih očiju posmatra Evropu naivno zatečenu izbegličkom krizom, Evropu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskeženim zubima zatvara granice hiljadama onih koji beže upravo pred posledicama evropske i američke politike“.

Reditelj Oliver Frljić našao se nedavno na udaru kritike i konzervativne poljske vlasti, tamošnje katoličke crkve i ekstremističke desnice posle premijere njegove predstave „Izopštenje“ 18. februara u Varšavi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike