U trendu

Roman Didije Dekoana „Nadleštvo za bašte i ribnjake“

BEOGRAD – Didije Dekoan (74), dobitnik nagrade Gonkur, francuski pisac, scenarista, sin sineaste Anrija Dekoana, karijeru je započeo kao novinar, ali je kao filmski scenarista potpisao nekoliko poznatih filmova.

Uporedo je pisao romane, među kojima je i „Nadleštvo za bašte i ribnjake“ koji je u Srbiji objavio izdavač „Geopoetika“. Ovaj roman do sada je preveden na 14 jezika.

Priča se odvija u Japanu u 12. veku, a glavna junakinja je 27-godišnja udovica Mijuki čiji se voljeni suprug udavio. On je bio zadužen da snabdeva svete ribnjake carskog dvora i sada je taj posao prešao na njegovu udovicu.

Ona mora da nosi do carske prestonice šarane koje je uhvatila u virovima reke Kugasave, u korpama koje je okačila na obramenicu .Taj teški posao radi iako nema ništa da jede osim nekoliko šaka pirinča.

Mjuki je krenula na putešestvo u sandalama od slame, a put koji je dugačak nekoliko stotina kilometara treba da pređe kroz šume i planine i od svetilišta do svetilišta. Na putu se suočava sa olujama i zemljotresima, napadima pljačkaša, izdajama saputnika…

No sećanje na blistave sate provedene sa čovekom koga je neizmerno volela i za kojeg je verovala da korača tik uz nju, ulilo je Mijuki snagu da prebrodi najneverovatnija iskušenja.
Kako je napisala kritičarka Telerame Natali Krom, kaniga je „veliki ljubavni roman dok se čitaju šaputanja između skromne Mijuki i divljačnog Kacura oseća se strast koju ni smrt nije mogla da okonča“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.