U trendu

Saradnja muzeja Nju Orleansa i Nišvila

BEOGRAD – Najpoznatiji džez muzej na svetu iz prapostojbine džeza u Nju Orelansu i Nišvil džez muzej započeće saradnju tokom ovogodišnjeg Nišville džez festivala, saopštili su iz Nišvila.

O tome su se tokom vikenda u New Orleansu dogovorili direktor Nišvila Ivan Blagojevic i direktor Nju Orleans džez muzeja Greg Lambusi.

Lambusi će boraviti u Nišu od 2. do 11. avgusta i lično osmisliti novu postavku Nišvil džez muzeja, jednog od retkih džez muzeja na tlu Evrope, i pomoći oko nabavke novih eksponata.

Lambusi je Blagojeviću pokazao prostorije sa brojnim eksponatima nedostupne redovnim posetiocima muzeja među kojima dominiraju instrumenti, ploče i fotografije najvećih legendi džeza s kraja XIX i tokom XX veka.
Blagojević je izjavio da je fasciniran sistematičnosću i samom organizacijom rada muzeja i da mu je najveću pažnju naravno privukla originalna truba najpoznatijeg promotera Nju Orleansa Luja Armstronga.

„Interesovalo me je kako da Nišvil džez muzej dođe u posed tako vrednog eksponata, s obzirom da udarno mesto u sadašnjoj postavci Nišville muzeja zauzima fotografija na kojoj Luis Armstrong svira frulu. Rečeno mi je da vrednost trube kod kolekcionara prevazilazi 100 000 dolara ali da će Greg pokušati da preko članova porodice Luja Armstronga koji i dalje žive u Nju Orelansu pronađe za Nišvil prihvatljivu ponudu“,kaže on.

Slučajno ili ne, datum početka ovogodišnjeg Nišvila poklopio se sa datumom početka tradicionalnog Saćmo Sumer festivala – posvećenog najpoznatijem džez trubaču.

„Nju Orleans džez muzej organizuje svirke i ispred je postavljena bina kako to čini i Nišvil džez muzej“ kazao je Blagojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.