U trendu

Sedam ostavarenja u programu Nedelje srpskog filma u Iranu

BEOGRAD – Sedam filmova predstaviće srpsku kinematografiju u programima Nedelje srpskog filma koja će se od 23. do 29. avgusta održati i iranskim gradovima Teheranu, Tabrizu i Širazu, saopštili su danas iz Filmskog centra Srbije.

Ambasada Republike Srbije u Teheranu, Filmski centar Srbije i iranska specijalizovana institucija za promociju inostranog filma „Art & Experience“, a uz pomoć Ministarstva kulture i inofrmisanja i Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, tokom poslednjih desetak meseci pripremali su organizaciju ovog prestižnog programa.

Filmsku revija, koja se održava u trenutku jačanja bilateralnih odnosa između Irana i Srbije, biće otvorena projekcijom nagrađivanog ostvarenja „Ničiji dete“ Vuka Ršumovića u Kući umetnosti u Teheranu.

Projekciji će osim reditelja prisustvovati i scenaristkinja Ana Tomović.

Na programu Nedelje srpskog filma su i „Anplagd“ Mladena Kovačevića, „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića, „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića, „Enklava“ Gorana Radovanovića, „Kozje uši“ Marka Kostića i „Rekvijem za gospođu J.“

U programu ove filmske revije naći će se i 3 panel diskusije o odnosima između iranske i srpske kinematografije i mogućnostima saradnje, a na kojima će učestvovati gosti iz Srbije, iranski reditelji i filmski producenti.

Nedelja srpskog filma u Iranu najavljena je početkom maja 2018. godine posebno organizovanom projekcijom filma „Dnevnik mašinovođe, upriličenom povodom Međunarodnog sajma knjiga, a čiji je počasni gost-izlagač bila Srbija.

Ovoj projekciji prisustvovao je Vladan Vladisavljević, ministar kulture u Vladi Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.