U trendu

Soneti Zdravka Miovčića „U milosti trenutaka“ u SKZ

BEOGRAD- Srpska književna zadruga danas je predstavila knjigu Zdravka Miovčića (1958) „U milosti trenutaka“ u luksuznom izdanju edicije“Mala biblioteka“ u kojoj je sakupljeno sto soneta.
Knjiga pesnika iz Banjaluke, objavila je SKZ kao peta istog autora koji je objavljivao zapažene pesme još kao student, ali se prvom knjigom oglasio u 53. godini.
Kritičar i profesor Jovan Delić je podvukao da je ovo delo nesvakidašnjje, izrazito identitetskoj karaktera prefinjene lirike u kojoj se jezički zgušnjavaju snažne emocije.

U bogoljubivoj knjizi traga se za onostranim i nevidljivim, ali se peva i o ritualima svakodnevnog života, kao i o starenju i ljubavi. Telesno i duhovno su bliski i prisni.

Prema rečima recenzenta Ranka Popovića, Miovčić je potvrdio dar rođenog liričara zaokupljenog bleeskom neponovljivih otkrivalačkih trenutaka, koje precizno utkiva u jednostavan, lakokrili jezik i stroge lirske forme.

Ovi soneti su istinske „saglasice“, kako je jezički genijalno srpskom rečju ovu formu još davno označio Sava Mrkalj.
Zdravko Miovčić je izrazio svoje veliko zadovoljstvo i čast što je knjiga objavljena kod tako renomiranog izdavača kao što je SKZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.