U trendu

Srpska predstava o stradanjima u nacističkim logorima osvaja Norvešku

Srpska predstava o stradanjima u nacističkim logorima počela je prošle nedelje da se prikazuje u norveškim gradovima, a prepune sale u Oslu i Kristiansandu su pokazale kako jedna istorijska priča i dalje živi, saopštila je danas Ambasada Norveške u Beogradu.

Posle filmova, knjiga i reportaža, stradanje i sudbine jugoslovenskih logoraša u nacističkim koncentracijskim logorima u Norveškoj od 1942. do 1945. godine stiglo je i u pozorište zahvaljujući reditelju Dejanu Jankoviću.

Kako se navodi, Janković je uvideo koliko se u Norveškoj malo zna o stradanjima Jugoslovena u nemačkim koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata i odlučio je da oda počast stradalima.

„Smatrao sam se obaveznim da kao umetnik, na jedan svojstven način, odam počast i poštovanje svom pradedi Najdanu Jankoviću koji je kao preživeli deportirac logora Polarni krug, sa svojim drugovima i saborcima proveo nekoliko mučnih godina prisilnog rada u klimatski najsurovijem delu Norveške“, rekao je Janković.

Ambasadorka Srbije u Oslu Suzana Bošković Prodanović rekla je nakon premijere da je važno što je tema interesantna i sve većem broju Srba koji dolaze da žive i da rade u Norveškoj.

„Bitno je nakon 75 godina od tih dogadjaja iz Drugog svetskog rata sačuvati interesovanje mladih generacija za temu. Ono što nas posebno raduje jeste da se ni naučno i istorijsko interesovanje za temu ne gubi“, kazala je ona.

Radiša Nikitović, vršilac dužnosti predsednika Saveza srpskih udruženja u Norveškoj, rekao je da je prvi put čuo neke od tih podatke.

„To su sve neke dirljive sudbine, i strašne nažalost, ali vrlo dirljive i teško je uzdržati suzu kad čujete takve stvari“, naveo je Nikitović.

Predstava, koja je realizovana uz podršku Saveza srpskih udruženja u Norveškoj i Ministarstva za dijasporu, polazi od istoimene knjige norveškog istoričara Knuta Fluvika Turesena koja uz drugi dokumentarni materijal predstavlja multiperspektivnu i interaktivnu pozorišnu platformu za tumačenje jednog istorijskog trenutka.

Turesenova knjiga, koju je 2015. prevedena na srpski, je istorijska studija koja nas suočava sa bolnim delom naše istorije i istovremeno pokušava da osvetli jedan od najmračnijih poglavlja norveške ratne istorije.

Predstava je premijerno izvedena u novembru u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.