U trendu

Sutra premijera lutkarske predstave „Čudotvorno kresivo“

BEOGRAD – Lutkarska predstava za decu „Čudotvorno kresivo“ Jelene Popović, po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena, u režiji Gorana Balančevića biće premijerno izvedena sutra u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Vodeći se pričom „Kresivo“ o siromašnom, ali alavom i bahatom vojniku, koji se uz pomoć magije brzo obogati i još brže završi pred vešalima, autori predstave su ovu bajku ponudili u novom, iako i dalje klasičnom ruhu.

U novoj verziji bajke, kresivo nema samo moć da učini nemoguće, već mu je osnovna svrha da čini dobro i da loše osobine junaka pretvori u vrline.

Najmlađa pozorišna publika ovu priču nije puno puta imala prilike da gleda u Beogradu, a u Malom pozorištu „Duško Radović“ će se igrati prvi put, kao praizvedba teksta „Čudotvorno kresivo“.

Glumcu i tehnologu lutaka, Goranu Balančeviću, ovo je prva režija lutkarske predstave u kojoj je želeo da se pozabavi pitanjima zbog čega glavni junak Andersenove bajke „Kresivo“, bahati vojnik koji, ne držeći se dogovora, već na početku priče odseca veštici glavu i uz pomoć magije kresiva dolazi do ogromnog bogatstva, neosvojive princeze i konačne vlasti, na kraju priče ipak pobeđuje kao pozitivan lik.

„U životu ne postoji čarobni štapić, postoje dela i njihove posledice. Čarolija je moguća samo u pozorištu. Naročito u lutkarskom“, naglašava Balančević.

Za dizajn lutaka, scene i kostima bio je zadužen Boris Čakširan koji je radeći jednu lutkarsku predstavu u Njujorku, 1996. godine, upoznao stare čehoslovačke lutke, koje je jedan lutkar slučajno pronašao u staroj napuštenoj crkvi i zatim ih ponovo oživeo.

„Te lutke su stare oko 150 godina, ali su u svojoj gruboći zadržale jedinstvenu lepotu i dramatičnost. Zato sam poželeo da ih rekonstruišem za predstavu „Čudotvorno kresivo“, onakve kakve ih se sećam iz tog projekta. Takođe sam imao potrebu da te lutke smestim u prostor jednog betonskog bunkera, na koji asocira scenografija, i sačuvam za neka nova pokoljenja“, objasnio je Čakširan.

Muziku potpisuje Aleksandar Lokner, koreografiju Čakširan, video dizajn Kosta Rakičević, video animaciju Nikola Jovanović.

U predstavi učestvuju glumci Nikola Kerkez, Karmen Bardak, Vladislava Đorđević, Nenad Radović, Tatjana Stanković.

Predstava se preporučuje za decu uzrasta od tri do devet godina.

Reprize su 23. marta u 17 sati i 24. marta u 12 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.