U trendu

Suvajdžić: Okupiti 1.000 svetskih slavista jeste istorija

BEOGRAD – Međunarodni kongres slavista, 16. po redu, koji će od 20. do 27. avgusta u Beogradu okupiti oko 1.000 slavista iz 43 zemlje, predstavlja, prema oceni organizatora, istorijski događaj od velikog značaja uopšte za slavistiku, posebno za srbistiku.

Predsednik Međunarodnog komiteta slavista i predsednik Programskog odbora prof. dr Boško Suvajdžić podsetio je danas da je prvi kongres održan 1929. godine u Pragu uz učešće 545 slavista.

Odluka o osnivanju Međunarodnog komiteta slavista, koji čine 42 nacionalna slavistička komiteta od Australije do Japana, doneta je na sastanku slavista u Beogradu 1955. i da je akademik Aleksandar Belić, tadašnji predsednik SANU, 1939. uspešno sproveo pripreme za održavanje trećeg Kongresa slavista u Beogradu koji je otkazan zbog Drugog svetskog rata.

Suvajdžić je naglasio da će ovogodišnji kongres biti omaž akademiku Beliću i drugim uglednicima slavistike, te da će okupiti elitu svetske slavistike u Beogradu i da je to prilika da se vidi „dokle smo stigli u ispunjavnju Belićevih zadataka koje je ostavio 1955“.

Profesor dr Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta u Beogradu, koji je domaćin kongresa, navela je da se na tom fakultetu izučavaju 34 strane filologije, ali su prvenstveno posvećeni temeljnom izučavanju srbističkih disciplina, jer je srbistika od ključnog značaja za naš identitet i razvoj.

Ona je istakla da okupljanje 1.000 slavista predstavlja priliku za divan dijalog slavistike sa drugim disciplinama, jer se ona i definiše u oblastima dodira sa drugim disciplinama o čemu svedoči i program kongresa koji se kreće od Belića i kulturne baštine do digitalizacije i najnovijih naučnih saznanja.

„Okupljanje slavista iz 43 zemlje, od Japana, preko Azerbejdžana, Kine, Indije do slavističkih centara u SAD, omogući će živi dijalog predstavnika različitih kulturnih miljea“, naglasila je Marković.

Prema njenim rečima, Slavistički centar u Južnoj Koreji svake godine okupi više do 200 studenata, te da je ovaj kongres podstrek za dalji razvoj slavistike i srbistike.

Predsednik Saveza slavističkih društava Srbije prof. dr Rajna Dragićević rekla je da program, koji je sastavio prof. dr Petar Bunjak, predviđa 1.674 nastupa.

Učesnici će nastupiti u sekcijama, tematskim blokovima, okruglim stolovima i prvi put sa poster-referatima čije uvođenje, prema njenim rečima, svedoči o tome da kongres ima tradicionalnu strukturu, ali da se prilagođava savremenim tokovima.

Predviđene su tri sekcije – „jezik“, „književnost, kultura i folklor“ i „pitanja slavistike“, a poseban napor organizatora bio je usmeren na što snažnije prisustvo i što zapaženiji nastup slavističkih delegacija iz zemalja u regionu.

Specijalne teme kongresa su 200 godina od objavljivanja Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića, Prvi svetski rat i omaž najvećem srpskom lingvisti Aleksandru Beliću.

Glavna prateća manifestacija je izložba rečnika „Srpska leksikografija od Vuka do danas“ u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Tu je i izložba najvažnijih slavističkih izdanja objavljenih od prethodnog kongresa u Minsku 2013. koja će biti postavljena u Biblioteci grada Beograda, kao i izložbe o Prvom svetskom ratu i Aleksandru Solženjicinu u holu Filolološkog fakulteta.

Katedra za srpski jezik Filološkog fakulteta upoznaće strane slaviste sa svojom bogatom bibliotekom u kojoj ima knjiga i iz 17. veka i u kojoj je pohranjena i lična biblioteka velikog bečkog slaviste Vatroslava Jagića.

Predsednik Organizacionog odbora prof. dr Veljko Brborić podvlači da 80 posto učesnika kongresa prvi put dolazi u Srbiju, što je od velikog značaja za našu zemlju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.