U trendu

U Bečeju otkriven spomenik Petru Prvom Karađorđeviću

BEČEJ – Posle gotovo čitavog veka u Bečeju je obnovljen spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji su otkrili akademik Matija Bećković i predsednik Skupštine opštine Bečej mr Nenad Tomašević.

„Neka je čast i slava građanima i gradu Bečeju, što o stogodišnjici Velikog rata podižu spomenik najvoljenijem srpskom kralju. Kad već ima spomenik u Parizu, na Jelisejskim poljima, nedaleko od Trijumfalne kapije, neka ga ima i u Bačkoj, u Bečeju. Sin knežev, unuk voždov, otac kraljev, bio je vladar najsrećnije zvezde“, istakao je Bećković tom prilikom.

On je rekao da se vladavina kralja Petra Prvog Karađorđevića od 1904. do 1914. smatra „najdemokratskijim periodom u istoriji Srbije“.

Tomašević, koji je i predsednik Izvršnog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), rekao je da je Bečej još od vremena Velikog rata pokazao da je mesto koje posebno neguje najvažnije vrednosti Srbije.

„Upravo u našem gradu podignut je jedan od prvih spomenika kralju oslobodiocu i dinastiji Karađorđević u novoformiranoj državi Južnih Slovena“, rekao je on i dodao da su se pred spomenikom okupili da odaju počast ne samo velikom čoveku, nego i kulturi, tradiciji, svom identitetu.

POKS podseća da je spomenik Petru Prvom Karađorđeviću često bio na udaru vandala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.