Uz trubače, i holivudske zvezde dočekale Srpsku novu godin

DRVENGRAD – Uz trubače, kuvano vino i rakiju i oglašavanje crkvenih zvona na Trgu Nikole Tesle u Drvengradu dočekana je Srpska nova godina.
Glumci Met Dilon, Stana Katić, Serđi Lopez, reditelj David Oelhofen samo su neki od mnogobrojnih gostiju Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf koji su zajedno sa domaćinom Emirom Kusturicom, dočekali Novu godinu po starom Julijanskom kalendaru.
Pored vatre služilo se kuvano vino i rakija, gosti su igrali kolo, a malo pre ponoći zasvirao je Duvački orkestar Marka Markovića.
Tačno u ponoć oglasila su se zvona na Crkvi Svetog Save, a trubači su ubrzo zasvirali “Marš na Drinu” i dok je Dilon igrao sa tompusom u rukama, Lopez je od domaćina učio šta označavaju podignuta tri prsta.
Studenti iz čitavog sveta, strani novinari, od kojih su neki prvi put čuli za Srpsku novu godinu i znatiželjno se raspitivali o običajima i kako se slavi, uživali su sa svojim domaćinima.

Proslava se nastavlja u bioskopskoj sali “Prokleta avlija” gde je u toku koncert Jovana Pavlovića i Duvačkog orkstra Marka Markovića.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike