U trendu

Vitrih: Alćajmer može da se iskoreni kao bolest ludih krava

BEOGRAD – Švajcarski hemičar, nobelovac Kurt Vitrih danas je na konferenciji „World Minds“ u Beogradu izjavio da bi Alćajmerova bolest u budućnosti mogla da bude iskorenjena na način na koji je to učinjeno sa bolešću ludih krava.

„Šta je zapravo veliko otkriće? Moje prvo otkriće je treniranje skoka u vis kad sam imao 17 godina, ali nisam uspeo u tome pa sam se okrenuo nauci. Živeo sam na farmi kada se desila kriza sa bolešću ludih krava. Proširila se po Engleskoj, Nemačkoj i Evropi“, rekao je Vitrih.

Kako je dodao, otkriveno je da se bolest prenosi sa životinja na ljude, iako su političari ubeđivali ljude da nema opasnosti.

„Ubedili smo ih da nas saslušaju i ubrzo je bolest ludih krava nestala.Tako bismo nekada u budućnosti mogli da učinimo i sa Alćajmerovom bolešću“, kazao je on.

Vitrih je konstatovao da nažalost iskorenjivanje Alćajmera još uvek nije moguće..

„Možemo li to da ucinimo i sa Alćajmerom, nažalost ne još. Ali mi smo uspeli da razumemo kako se neke bolesti razvijaju. To radimo proučavanjem struktura makroatoma“, objasnio je ovaj svetski priznati naučnik.

On je napomenuo da sada radi sa kineskim univerzitetom i da ispituju bolesti kao što su sarkopenija i osteoporoza.

„Verujem da treba da se ulaže u njihovo istraživanje kako bi se pomoglo i onima koji pate od Alćajmerove bolesti“, rekao je Vitrih.

On je kazao da mladi naučnici treba da uče ono sa čim imaju ličnu povezanost i da ujedno treba i da se zabave.

„Zato sam ja počeo da istražujem hemoglobin i bolest ludih krava“, dodao je.

Vitrih je nagrađen Nobelovom nagradom za hemiju 2002. kao vođa istraživačkog tima koji je od 1970-ih proučavao mogućnosti multidimenzionalne spektroskopije nuklearnom magnetnom rezonancijom u proučavanju strukture proteina.

(Tanjug)

Napišite komentar