U trendu

Vukosavljević i Harčenko o saradnji, planovima

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko složili su se danas da Sporazum o predaji, koji definiše načine razmene lista Miroslavljevog jevanđelja i slika Nikolaja Reriha, predstavlja važan kulturni interes obe države i da bi trebalo ubrzo da dobije svoju konačnu verziju.

Predloženo je da obe strane daju sve od sebe da do realizacije razmene dođe do kraja ove godine.

Ministar Vukosavljević je primio danas ambasadora Rusije Bocan-Harčenka i tom prilikom je istaknuto da između dve zemlje postoji visok nivo dobrih odnosa u kulturi, ali i da će obe strane učiniti sve da se saradnja neprestano razvija.

Na sastanku se govorilo i o otvaranju Srpskog kulturnog centra u Moskvi, što je, prema rečima ministra Vukosavljevića, prioritet za unapređenje međunarodne saradnje u oblasti kulture.

Budući da su svi elementi potrebni za definisanje bilateralnog Sporazuma o osnivanju kulturnog centra usaglašeni, ambasador je naglasio da će prva poseta visokih predstavnika Rusije Srbiji biti prilika za njegovo potpisivanje.

Postignuta je i saglasnost da se osnaži delovanje Foruma slovenskih kultura kao značajne platforme za čuvanje slovenske kulture i njeno promovisanje.

Ministar Vukosvaljević zahvalio je ambasadoru Rusije na principijelnoj podršci koju ta zemlja pruža u očuvanju srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.