U trendu

Windows na srpskom jeziku – Deklaracija Savezne skupštine SRJ

Na pitanje da li srpska verzija operativnog sistema „Windows XP“ treba da bude na ćirilici ili na latinici, odgovor daje i Savezna skupština SRJ, Deklaracijom o zaštiti ćirilice, donesenoj 13. i 14. novembra 2002. godine na sednicama Veća republika i Veća građana. Tekst deklaracije objavljen je u Službenom listu SRJ, br. 61/2002:

U Saveznoj Republici Jugoslaviji, kao i u republikama Srbiji i Crnoj Gori, sve više se zapostavlja ćiriličko pismo, kako u zvaničnoj tako i u svakodnevnoj upotrebi. U Republici Srbiji je Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma propisana službena upotreba ćiriličkog pisma, navedeni su uslovi za korišćenje latinice, kao i jezika i pisma narodnosti. U Republici Crnoj Gori oba pisma su Ustavom izjednačena.

Većinsko stanovništvo Srbije i Crne Gore već skoro deset vekova se služi ćiriličkim pismom. Ćirilicom su ispisivani dokumenti i spomenici, najznačajniji istorijski spisi, najvrednija književna dela i sve drugo što predstavlja suštinski element nacionalnog identiteta Srba i Crnogoraca, njihovog zajedničkog života, tradicije i povezivanja.

Danas se ćiriličko pismo sve ređe koristi. U zvaničnoj, a sledstveno tome i najširoj upotrebi, ćirilica se potiskuje latiničnim pismom. Razlog za to je nebriga nadležnih organa vlasti na svim nivoima, javnih službi, kulturnih i medijskih institucija i svih sredstava javnih komunikacija.

Odricanje od sopstvenog pisma znak je odsustva svesti o potrebi negovanja sopstvenih kulturnih vrednosti, čuvanja nacionalnog identiteta i njegovih obeležja. Ono, takođe, ukazuje na kompleks niže vrednosti i pogrešno shvatanje da će nas udaljavanje od sebe samih približiti drugima.

Skupština Savezne Republike Jugoslavije ovim poziva državne organe, organe lokalne samouprave, preduzeća koja vrše javna ovlašćenja, prosvetne, kulturne i medijske ustanove da u skladu sa zakonskim propisima koriste ćirilicu. Pozivaju se upravni organi, vlasnici preduzeća i preduzetnici da prilikom oglašavanja, reklamiranja i ispisivanja firmi poštuju Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma. Na isti način se mora strogo pridržavati zakonskih propisa kada oni predviđaju upotrebu nekog drugog pisma umesto ćiriličkog. Pozivaju se svi odgovorni da u okviru svog delokruga vrše nadzor nad sprovođenjem zakonskih propisa u ovoj oblasti i da se ne oglušavaju o svoju zakonsku obavezu.

Za opstanak ćirilice posebno bi bilo pogubno da se lokalizacija operativnog sistema Vindous i programskog paketa Ofis, odnosno njihovo prevođenje na srpski jezik, sprovede na latiničnom pismu. Apeluje se na sve nadležne državne organe i sve uključene u ovaj posao da obezbede da se ovaj poduhvat značajan za kulturu srpskog naroda ostvari na ćiriličkom pismu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.