Završen 12. Beldocs festival

BEOGRAD – Dodelom nagrada i premijerom dokumentarnog filma „Električni orgazam za ljude budućnosti“ autorke Marije Vukić, večeras je u Kombank dvorani završen 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs“.

Najbolji srpski dokumentarni film, nagrađen sa 2.000 evra odlukom žirija u sastavu Varja Močnik, Svetislav Basara i Manuel Mozos, je „Centar“ Ivana Markovića, koji je nagrađen i za najbolju montažu (500 evra) u domaćoj takmičarskoj selekciji, zajedno sa Jelenom Maksimović.

U obrazloženju žirija navedeno je da se nagrada dodeljuje za uverljivo, a nenametljivo svedočanstvo o pustoši tehničke civilizacije izražene na umetnički besprekoran način.

Marković je izjavio da su mu nagrada „Beldocs“-a i dobra reakcija publike veliki podstrek, ali u određenoj meri i iznenađenje, s obzirom na specifičnu, svedenu formu filma.

„Centar“ predstavlja apstraktni portret Sava Centra, ali, posredno, i drugih monumentalnih građevina tog perioda čiji je opstanak doveden u pitanje. Ovim filmom želeo sam da stvorim subjektivni portret prostora koji je za mene značajan, prostora neispitanih mogućnosti i arhitektonske i društvene vizije koja bledi, a istovremeno postaje sve neophodnija“, rekao je Marković.

Nagrada za najbolju fotografiju (500 evra) u domaćoj selekciji pripala je Dušanu Grubinu za film „Taurunum boy“, a Specijalna nagrada žirija filmu „To sam što jesam – Gipsy mafia“ Andrijane Stojković.

„A Lua Platz“ Žeremija Gravaje je najbolji inostrani film, odlučio je žiri u sastavu Matjaž Ivanišin, Diana Tabakov i Branislav Dimitrijević, uz ocenu da je reč o angažovanom i brižljivom filmskom pristupu i empatičnom uvidu u životne uslove zajednica u egzilu i njihovih istorija.

Gravaja je u ime cele ekipe izjavio da su počastvovani i da se nadaju da će nagrada doprineti da film i njegove evropske teme nastave svoj put.

„Zauzimanje mesta bi mogao biti prevod naslova našeg francusko-rumunskog dokumentarnog filma. Može li, onda, film da postane neka vrsta sigurne kuće za one čiji se glas skoro nikad ne čuje? I ne zaboravite, sutra, 16. maja, je Međunarodni dan romskog otpora“, dodao je Gravaja.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je Huanu Alverezu Nemeu za film „Stapanje vremena“, kao i produkciji „Mint film office“ za film „Sada se nešto polako menja“ Mane Laure Meijer.

U okviru selekcije kratki dokumentarni film žiri u sastavu Aron Sekelj, Antigoni Papantoni i Erol Bilibani doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada dodeli Goranu Deviću za film „U ime Republike Hrvatske“, uz obrazloženje da je reč o smelom, sirovom, elegantno duhovitom, promišljeno strukturisanom, pre svega, plemenitom autorskom pristupu u prikazu jednog odlučnog, ali nepodesnog protagoniste, i njegove borbe sa kojom se neizbežno solidarišemo.

Dević je rekao da filmove radi primarno za one koji žive na ovim prostorima i kada mu se dogodi da film bude prihvaćen i prepoznat u prostoru koji mu je bitan, sva muka kojom je film stvoren postaje nebitna i to je zapravo razlog zbog koga se bavi filmom.

Film je prikazan na „ZagrebDoxu“ i izazvao je buru kako zbog teme, tako i same izvedbe, i pokrenuo je pitanje na šta liči sudstvo u ovom trenutku u Hrvatskoj, dok je u Nemačkoj viđen kao umetničko delo o svetu u kome živimo, rekao je Dević Tanjugu, dodavši da su u Beogradu rekacije iste kao u Zagrebu.

Žiri „Beldocs TEEN“ programa, u sastavu Radomir Vranjković, Sonja Jeković, Drago Milovanović, Relja Popović i Nemanja Joković najboljim filmom u toj selekciji je proglasio „U raskoraku“ Binga Liua, ocenivši da on verno oslikava kompleksne društvene probleme zajednice, kroz lične priče trojice prijatelja.

Nagrade su dodeljene i u okviru „Beldocs Industry“ programa za projekte u razvoju.

Direktor „Beldocs“-a Mladen Vušurović je za zatvaranju rekao da je sa 12. izdanjem festivala naprevljen korak napred u odnosu na prethodna i izrazio uverenje da će za tri godine „Beldocs“ ući u sedam najvažnijih evropskih festivala.

Tokom sedam dana festivala prikazan je 121 film u 16 programa i 12 sala, u prisustvu više od 160 gostiju, autora filmova i filmskih profesionalaca, i dodeljene su nagrade u ukupnom iznosu od 16.500 evra.

Zabeležen je porast broja posetilaca festivala, a čak 15 projekcija bilo je rasprodato, među kojima kuriozitet čine rasprodate reprizne projekcije.

Pored mnogobrojnih gostiju, radost festivalu i publici doneli su dvojica istaknutih dokumentarista, Japanac Kazuo Hara i Goran Dević iz Hrvatske, čije retrospektive su organizovane u Beogradu, a pravu ljubav prema dokumentarnom filmu pokazale su dve gledateljke koje su izdržale projekciju najdužeg filma festivala „Mrtve duše“ u trajanju od osam sati i 16 minuta i koje je festival nagradio akreditacijama za sve događaje „Beldocs“-a u naredne dve godine.

(Tanjug)

Napišite komentar