U trendu

Zoranu Pešiću nagrada „Biljana Jovanović“

BEOGRAD – Književna nagrada „Biljana Jovanović“ Srpskog književnog društva za 2018. godinu dodeljena je književniku iz Niša Zoranu Pešiću Sigmi (1960) za knjigu „Biće sve u redu“ (Medievest KT, Niš).

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: Vladislava Vojnović, Slađana Ilić, Aleksandar Kostadinović, Đorđe Pisarev i Dragana V. Todoreskov (predsednica).

„Intimni i jednostavni, i lični i kolektivni stihovi između mladosti i starosti, neba i zemlje, diskretnog Zorana Pešića Sigme dati su bez ukrasa, preterivanja i prikrivanja, poput srednjovekovnog odnosa prema životu i smrti… Čitajući ove stihove, prolazimo kroz naše živote dok lupimo dlanom o dlan i gde će onda biti sve te važne stvari (gde je, uostalom, sada Hanibal, a gde Cezar?)… Reč je o pesmama duboke nostalgije, poeziji o prolaznosti i „zloj“ sudbini Čoveka, koji je toga uvek svestan, a zna da mora da ustane i nastavi život“, ocenio je žiri.

„Dakle, ako je Biljana Jovanović bila deo družine ranjivih, pobunjenih devojčica iz sedamdesetih godina, za koje je svet bio užasno mesto i koje su, pune gađenja, pisale o tom i takvom svetu, onda je poezija Zorana Pešića Sigme poezija dečaka koji je ove devojčice nesumnjivo razumeo“, dodaje se u obrazloženju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.