najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Finansijsko neverstvo (1)

Nije nikakva novost to da je jedan od najčešćih uzroka za sukob među partnerima novac. Međutim, možda nije poznato svima da najčešći razlog za raskid duže veze ili za razvod nije fizičko niti emotivno neverstvo – već finansijsko.
Šta je uopšte finansijsko neverstvo? Definiše se kao trošenje "iza leđa" partnera ili partnerke, najčešće sa zajedničkog računa ili iz nekog zajedničkog fonda (recimo, novca odloženog sa strane za određenu svrhu). Taj novac se najčešće troši na garderobu ili druge stvari koje nisu neophodne za preživljavanje (razne tehnološke igračkice, na primer), a neretko ide i na finansiranje nekog oblika zavisnosti, kao što je zavisnost od kocke.
Statistike pokazuju da skoro svako bar nekad kupi nešto što baš i nije jeftino i ne uklapa se u kućni budžet, i to prikrije od voljene osobe, bilo time što taj trošak u potpunosti sakrije od partnera ili partnerke, bilo time što slaže o pravoj ceni. Već i taj jedan čin je laž, i to laganje voljene osobe, nekoga s kim se "deli dobro i zlo". Ako se taj čin ponavlja, to već postaje ozbiljan problem za vezu, i to na više načina.
Jedan od očiglednih razloga zbog kojih je to problem je to što onda nedostaje novac za ono što je planirano – možda za renoviranje stana, ili za letovanje, za školske stvari za dete, za račune i hranu… Drugi problem je narušeno poverenje voljene osobe, jer je onaj ko je neplanirano trošio lagao o svojim postupcima, i vrlo često, neplaniranim trošenjem doveo planove ili čak i egzistenciju cele porodice u pitanje. To je nešto preko čega se nikako ne može olako preći, a na ovakav način poljuljano poverenje teško se ponovo uspostavlja.
Sutra pročitajte šta kad do finansijskog neverstva dođe – i kako (znatno poželjnija varijanta) drastično smanjiti verovatnoću da se ovakav nemio problem pojavi u vezi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike