U trendu

Između bivšeg i sadašnjeg

Nekada ste ga volele. Bile ste u intenzivnom i ispunjavajućem odnosu sa njim. Ali, ljubav je nestala. Ipak, bivši dečko vam nikako ne može biti potpuni stranac, pogotovo ako raskid nije bio ponižavajući, ako niste osetile da ste odbačene i izneverene. Kada prvi šok prođe, potpuno je prirodna želja da ostanete u prijateljskim odnosima sa čovekom sa kojim ste nekoliko godina delile sve. Njegovo prijateljstvo može vam puno značiti – on vas dobro poznaje, ništa ne skrivate od njega, pa kada sve emocije nestanu, možete otvoreno razgovarati o svemu.

Znamo da postoje i mišljenja po kojima je prijateljstvo između bivših ljubavnika nemoguće (pozabavićemo se i time), ali to nije problem na koji vam ovog puta skrećemo pažnju. Veliki problem može nastati kada se u vašem životu pojavi novi muškarac. Muškarci, kao ni žene uostalom, ne vole suočavanja sa bivšima – skloni su međusobnom upoređivanju, pa im može zasmetati vaše druženje sa bivšim dečkom. Mogu otvoreno pokazivati ljubomoru, biti deprimirani, možda će postavljati uslove tipa – ja ili on. Iako vam je sa sadašnjim dečkom dobro, to ne znači da morate potpuno raskinuti s prošlošću. A nju čini, svidelo se to njemu ili ne, i bivši dečko čije prijateljstvo i poverenje verovatno želite. Ne treba da osećate krivicu, pod uslovom da ni vi, a ni vaš bivši dečko ne želite nešto više od lepog prijateljstva. U suprotnom slučaju, uplićete se u vrzino kolo – makar i nesvesno, lažete i sebe i bivšeg i sadašnjeg partnera.

Uz mnogo obostrane tolerancije i truda, prijateljstvo među ovim muškarcima može uspeti i može biti posebno korisno. Ipak, bez obzira na vaše liberalne stavove, sadašnjeg dečka nikako ne treba opterećivati prijateljstvom sa njegovim prethodnikom. Verovatno se neće osećati prijatno, bar na početku. To je razumljivo, jer bez obzira na to što vi više niste sa bivšim momkom, sigurno je da postoje oni kvaliteti zbog kojih ste se svojevremeno i zaljubile u njega. Pripazite na to kako o bivšem momku pričate sadašnjem dečku – ako naglašavate koliko vam je bilo dobro dok ste bili zajedno, nesvesno pokušavate da u njemu probudite ljubomoru. Takva igra zavođenja je vrlo opasna na duge staze. Osetiće da živi u prisustvu „duha“ i pre će pobeći iz veze nego što će pristati na takav odnos.

Pokažite mu da ste verne i zadovoljne sadašnjom vezom, da razlikujete prošlost od sadašnjosti i da znate šta hoćete. Uostalom, ako ih upoznate i pozovete bivšeg na večeru, vaš partner se verovatno neće osećati toliko ugroženo. Biće manje ljubomoran i neće brinuti o tome da li mu radite iza leđa. Pored toga što ne kvarite prijateljske odnose sa bivšim dečkom, ovim potezom postižete mnogo više: smirujete loše strasti, a uz to njih dvojica mogu uspostaviti zbilja dobar odnos. Čak ćete moći da ih pustite i da izađu zajedno, bez bojazni da će novi dečko flertovati sa drugim ženama. Uslov je da vam u svemu tome ne izgleda zastrašujuće pomisao na to da mogu razgovarati o vama i razmenjivati informacije koje vam se baš i ne dopadaju.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike