najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad hoćete da on prestane s lošom navikom

Volite vi svog dragog, tu sumnje nema, samo, on ima neku lošu naviku za koju biste baš volele da je promeni. Ne mislimo sada na stvari tipa ostavljanje prljavih čarapa gde stigne, već na nešto ozbiljnije, što ugrožava i vaše i njegovo zdravlje – recimo, pušenje. Vi biste da se on odrekne te navike, ali ste (bar se nadamo!) svesne da to nije nimalo lako – i niste sasvim sigurne kako da priđete toj temi. Evo predloga.

Kada mu saopštavate šta želite od njega, obavezno je da budete sami i smireni. Ni u kom slučaju mu nemojte prigovarati, niti ga optuživati. Ako ga optužite (recimo, smeta vam što on puši, pa ga optužite da time ugrožava i vaše zdravlje i zdravlje vaše dece), on će se nagonski braniti i od promene neće biti ništa. Bolje je da mu smireno kažete kako se osećate zbog te njegove navike, kako ta navika utiče na vas (velika je razlika između “truješ me” i “bojim se za svoje zdravlje”).

Bitna stvar je i da budete informisane. Lako se može desiti da vaš dragi poriče da uopšte ima problem – recimo, da smatra da samo ponekad zapali poneku, nije to ništa strašno. Za takav odgovor morate biti spremne – što će reći, u glavi treba da vam bude precizan podatak koliko često se on odaje lošoj navici. Konkretne brojke i njega mogu navesti da uvidi da zapravo ima problem. Sad, ako i dalje neće da se promeni, moguće je da se radi o pitanju o kome nema pregovora – i onda je na vama da odlučite da li je ta njegova navika nešto s čim možete da živite.

Hoće da pokuša da se odrekne loše navike? Odlično – ono što tada treba da učinite jeste da ga pitate da li postoji način da mu pomognete. To što ste inicirale promenu ne znači nužno i da ćete učestvovati u njenom sprovođenju, pa bi bilo dobro da ne uzimate zdravo za gotovo ideju da ćete biti aktivan učesnik promene. Bitno je da ponudite svoju pomoć, da on zna da ćete biti uz njega – i to na onaj način na koji on želi da budete uz njega.

Srećno!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike