Morski plodovi i plodnost kod muškaraca

Kada se pomisli na morske plodove, mnogi, automatski, pomisle i na more, na romantična letovanja, šum talasa, mediteransku večeru uz dobro vino… Tu su i lagane šetnje pored morske obale i vođenje ljubavi kasnije… Pored toga, mnogi smatraju da su morski plodovi afrodizijak.

Bilo je i parova koji su otkrivali da su sirovi morski plodovi koje su sami izvadili iz mora odličan afrodizijak (ne znamo koliko je tu zapravo bilo zadovoljstva u nečemu što su zajedno uradili i romantike zajedničkog boravka na moru – u svakom slučaju, takvi parovi otkrivali su i da je žutica česta posledica konsumiranja termički neobrađene hrane). Da li zbog cele romantične slike i toga što su parovi na letovanju (ili konsumiranjem morskih plodova asocirani na letovanje) skloniji vođenju ljubavi, tek, stvorilo se relativno često uverenje da konsumiranje morskih plodova povećava plodnost kod muškarca. Međutim, da li je zaista tako – bez obzira na to koji bi stvarni razlog za povećanje plodnosti bio, da li psihološki ili fiziološki? Može li konsumiranje morskih plodova zaista da učini muškarca plodnijim?

Ono što se, zapravo, često tvrdi jeste da konsumiranje morskih plodova utiče na povećan broj spermatozoida i da se na taj način povećava muškarčeva oplodna moć. Međutim, ispitivanja su pokazala da se to ne dešava. To nije sve: ukoliko muškarac previše često jede ribu i morske plodove, može čak i da postane potpuno neplodan! Upravo suprotno od romantične priče o zaljubljenom paru koji uživa u plodovima mora i lepom vinu i nakon toga vodi ljubav.

Zbog čega je to tako? Pokazalo se, zbog žive. Naime, zbog ne baš najčistijih morskih i okeanskih voda, u organizmima morskih životinja je velika količina žive. A već ukoliko muškarac unese između 0,3 i 0,7 miligrama žive dnevno, znatno se smanjuje broj njegovih spermatozoida. Još uvek nije neplodan, ali su šanse da začne dete primetno smanjene.

Da ne bude zabune, povremeno konsumiranje morskih plodova neće naneti nikakvu štetu. Ipak, ne treba preterivati s količinom ni učestalošću – a svakako ne treba pokušavati da na taj način podstaknete muškarčevu oplodnu moć.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.