Ne posezati olako za razvodom

Već neko vreme je veoma česta ideja „ma, ako mi se brak ne dopadne, lako ću ja da se razvedem“. A to uopšte ne ide lako, i emocije koje su u to uključene nisu nimalo prijatne. Ne kažemo da treba ostajati u braku po svaku cenu, daleko od toga, ali nije ni dobro rešenje razvesti se čim neko „ne želi više da se igra“.

U Americi je sprovedeno istraživanje u kome su ispitanici bili ljudi koji su 40 ili više godina u braku – srećnom braku, ne održanom pod nekom prisilom. Veliki broj njih se složio da, kada bi iskrsao neki problem u vezi, a problemi su iskrsavali, nisu ni razmišljali o razvodu kao mogućem rešenju. Polazište im je bilo: „Ne, razvod nije rešenje, ostajemo zajedno, hajde da ovo rešimo tako da nam zajednički život ne bude pakao“. I uspevalo im je tokom 40 ili više godina.
Da ne bude zabune, ti problemi nisu uključivali maltretiranje ili bilo šta te vrste. Ono oko čega se veliki broj tih bračnih parova takođe složio jeste da tri „A“ (na engleskom: addiction, adultery, abuse, ili na srpskom: zavisnost, preljuba, zlostavljanje) nisu nešto što bi trebalo nekako prevazići. U brakovima gde to postoji – bilo koji oblik zavisnosti, neverstvo, ili ma kakvo zlostavljanje – prvo bi se trebalo brinuti za sopstvenu bezbednost, a tek onda za opstanak braka, ukoliko je opstanak braka uopšte moguć. S ostalim vrstama problema može se izaći na kraj, ali kad se o ove tri stvari radi, retko kada je vredno truda.
Dakle, ako se usredsredite na opstanak braka, ako u to uložite energiju i kreativnost, a ne odmah u razmišljanje o izlaznim strategijama (kao što je razvod), znatno su veće šanse da će brak potrajati. Slikovito rečeno, ako naiđete na prepreku veličine planine, potražite oslonac za sledeći korak, pa za sledeći – i izbićete na vrh te planine, savladaćete je.
Tako bar kažu neki koji su u srećnom braku 40 ili više godina, što ne mora nužno da bude tačno i za vas i vašu vezu.

2 komentara
  1. Vlada Petrović

    Opet Amerika… Oni se toliko retko venčavaju i toliko malo žive u braku, da je tih par ekstremnih slučajeva zaista izuzetak. Nažalost, masa pojava devijantnog ponašanja nam dolazi sa one strane Atlantika, tako da oni i nisu primer za očuvanje bračnih odnosa.

  2. Ana R

    Svi koji su razvedeni imali su neki (ili više) od AAA problema. Ne poznajem nikog ko se razveo iz čista mira.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike