U trendu

Ne zaboraviti na voljenu osobu zbog dece (2)

Mnogim parovima se desi da, jednom kad dobiju decu, zaborave da nisu samo roditelji te dece, već da su i dalje dve osobe u ljubavnoj vezi. Evo nekih predloga kako da očuvate međusobnu ljubav i bliskost, da ne postanete samo cimeri koji odgajaju decu.
Uradite nešto novo zajedno – i to bez dece. Na primer, zajedno upišite neki kurs. Nova zajednička iskustva zbližavaju. Ne kažemo da iz svih takvih aktivnosti morate da isključite decu, ali neka postoje i neka nova zajednička učenja samo za vas dvoje.
Ne suzdržavajte se da pokazujete nežnost jedno drugom. Ne kažemo da treba da se "vatate" pred decom, niti da pred njima imate seksualni odnos, ali će se i deci dopasti i naučiće mnogo kad vide da se mama i tata drže za ruke, grle se, poljube se – time ćete im pokazati kako izgleda lep ljubavni odnos, plus ćete i vas dvoje uživati i ostati bliski.
Ne zaboravite na intimnost. Jeste, prijatno je kad spontano vodite ljubav, ali ćete uživati i ako isplanirate da ćete u određeno vreme decu poslati negde i onda voditi ljubav – jednom kad počnete s razmenom nežnosti, dospećete i u raspoloženje za to. A i za spontanost će biti mesta – ćerka je otišla kod drugarice, možete da zaključate vrata i uradite "ono". Da ne bude zabune, ne mislimo da je seks jedini način da budete intimni. Kad legnete da spavate, držite se za ruke, zagrlite se… I to će veoma povećati osećaj bliskosti.
Čest problem koji žene imaju jeste da im, zbog previše kućnih poslova, jednostavno nije do seksa. Nemojte biti takva mučenica! Stručnjaci predlažu da ne tražite od supruga da vam pomogne, jer time implicirate da podizanje dece i kućni poslovi jesu isključivo vaša dužnost, već da ga zamolite da podelite obaveze, jer kad vi obavljate većinu ili sve, ne samo da ste preumorne za seks nego za to niste ni raspoložene.
Održavanjem bliskosti s voljenom osobom ne samo da ćete vas dvoje biti srećniji kao par već će se to veoma pozitivno odraziti i na decu. Kada sva roditeljska pažnja ide deci, to za njih može da bude stresno, plus ih može dovesti u uverenje da se ceo svet samo oko njih vrti; deca tada mogu da postanu agresivna i egocentrična. Plus, mogu da steknu uverenje da, jednom kad deca dođu na svet, ljubav među partnerima prestaje, i da im to učini odbojnom ideju da i sama jednog dana imaju decu. Time što roditelji ostaju bliski i nastavljaju da vole jedno drugo i deci pokazuju da tako brak izgleda i uče ih kako da jednog dana i sama to postignu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.