najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Opuštenost kao pomoć pri začeću

Danas kao da je sve češća pojava da partneri jako žele da dobiju bebu, ali do začeća nikako ne dolazi. Neretko se pokaže da, posle mukotrpnog lečenja od steriliteta, kao najveća pomoć dođe – opuštenost (naravno, uz prethodno sprovedeno lečenje).

Njih dvoje su bili na svim mogućim pregledima. Izlečili su se od svih infekcija koje su eventualno imali a koje su mogle da ugroze plodnost. Poštovali su sve doktorske preporuke. Pokušavali su i pokušavali – i ništa. Sve to mučenje donelo im je priličan stres, postali su stalno nervozni, napregnuti, dok iščekuju toliko željeni rezultat, dok očekuju da čuju da će konačno dobiti bebu koju toliko žele. Iscrpljeni stresom, otišli su na odmor. Vodili su ljubav onda kad požele, iz uživanja, ne ciljano, u vreme kad je najverovatnije da bi ona mogla da začne. S odmora su se vratili osveženi – a ona i sa začetim novim životom u sebi.

Ovakve priče u praksi nisu nimalo retke (ne moraju obavezno da uključe i putovanje, samo odmor od obaveze da se začne i opuštenost). Baš kao što infekcije i drugi poremećaji mogu da dovedu do smanjene plodnosti, tako to može da učini i stres – čak i onda kad su sve druge smetnje otklonjene. A veoma je stresno saznati da imate problema sa začećem, proći kroz sve moguće preglede, lečenja, pokušavati, pokušavati, stalno iščekivati pozitivnu vest… Može da bude toliko stresno da vam se sve smuči i da odustanete, ili rešite da bar napravite pauzu i odmorite se. I, kao što smo rekli, to se neretko pokaže kao ispravna odluka, koja vas dovede do onoga što, uprkos stresu, i dalje veoma želite. Do nasmejanog bepčeta u vašim rukama.

Borba sa sterilitetom može da bude veoma duga i naporna. Pokušajte da se ne nervirate suviše, da se opustite, jer ta opuštenost i te kako može da doprinese tome da konačno i vi postanete srećni roditelji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike