najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Piće utiče na procenu

Nije nikakva tajna da se ljudima dešava da ih, dok su pijani, privuče osoba od koje pobegnu kada se otrezne. To se dešava i damama i gospodi. Neretko kasnije kažu da ne znaju šta im je bilo, mora da je od pića – a nedavno je utvrđen jedan od mogućih razloga za takvo ponašanje.

Naime, otkriveno je da se percepcija koju dame imaju menja kada popiju toliko alkohola da počne blago da im se muti u glavi (još uvek na prijatan način, ne tako da samo što se ne obeznane). Počinje da im se čini da muškarac u koga gledaju – recimo, neko koga vide u baru – ima simetričnije crte lica nego što je to zaista slučaj. I zbog toga im taj muškarac deluje privlačnije.

Zbog čega je simetrija bitna? U redu, estetski jeste, ali postoji li tu još nešto? Postoji. Veće su šanse da je osoba sa simetričnim crtama bez genetskih defekata, što onda znači da su i veće šanse da potomstvo dobijeno sa tom osobom bude zdravije i jače.

Da ne bude zabune, naravno da dame, čak ni u blago alkoholisanom stanju, ne razmišljaju o tome da s nepoznatim muškarcem koji im u tom trenutku izgleda privlačno dobiju decu, niti o zdravlju te dece i ko bi, sa tog aspekta, bio pogodniji da tu decu napravi. Ta privlačnost se oseća na instinktivnom nivou, dama nije svesna zbog čega joj je taj muškarac privlačan, samo oseća da jeste.

Uz to, mnogima “popuste kočnice” kad više popiju, i urade ono što u treznom stanju ne bi – a onda se ta dama probudi, dejstvo alkohola je prošlo, i nije joj jasno kako joj se taj muškarac toliko dopao da isto veče ode s njim u krevet, pa nije baš toliko privlačan – u redu, bila je pijana, ali je valjda i dalje mogla da vidi. Jeste, mogla je, samo što se, čak i bez toga da vidite dvostruko, ono što se u alkoholisanom stanju vidi razlikuje od onoga što vidite trezni.

Pouka? Nema je, osim onoga što je svima već poznato, a to je da ne treba birati partnere (niti donositi bilo kakve značajne odluke) u pijanom stanju. Tekst je pružio samo jedno objašnjenje za koje se nadamo da će bar nekome biti interesantno.

1 komentar
  1. Aleksandar Perić

    Izuzetno poučno…:)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike