U trendu

Pogled u oči

Nije nikakva tajna da je kontakt pogledom veoma značajan. U najvećem broju slučajeva, to je način na koji uspostavimo prvi kontakt s nepoznatima.

Kada se priča o različitim strategijama flertovanja, obavezno se spomene i pogled u oči – zavodnički pogled, pogled tek malo duži od uobičajenog (koliko da stavite do znanja da ste zainteresovani), pogled kojim ćete pokazati osobi koja vas zanima da je smatrate izuzetno privlačnom… Pogled. Tu je i priča o očima kao ogledalu duše i o tome da nekoga možete veoma zainteresovati za sebe ako mu se zagledate duboko u oči. E, ovo poslednje ima uporište i u eksperimentalnom istraživanju. O čemu se radi?

U jednoj studiji američki naučnici su zamolili slučajno spojene parove (dakle, osobe koje su prethodno bile nepoznate jedne drugima) da se na minimum jedan minut duboko zagledaju jedni drugima u oči. Ono što je bilo očekivano jeste da se nekakav kontakt, možda čak i nešto nalik na povećanu bliskost (onoliko koliko je to moguće s neznancem), uspostavi. Rezultat je, međutim, daleko prevazišao očekivanja.

Naime, skoro svi učesnici eksperimenta izjavili su da svoje „partnere“, nakon gledanja u oči, smatraju znatno atraktivnijim i privlačnijim. Jedan ovako spojen par se na kraju i venčao.

O ljubavi se priča kao o najvećoj kosmičkoj sili, o univerzalnoj, mističnoj moći jačoj od bilo koje druge. Često se pomene i da na ljubav nikoga ne možete naterati. Međutim, izgleda da jedan pogled, dovoljno dubok i dovoljno dugačak, može čak i potpunog stranca navesti na to da vas smatra atraktivnijom i privlačnijom osobom – osobom za koju je verovatnije nego pre tog pogleda da će je zavoleti.

Šta jedan pogled može da učini… Čudesno, zar ne? Naravno, na ovo bi oprezni mogli da dodaju – pazite koga gledate i pazite kome dopuštate da gleda vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.