U trendu

Razrešena dilema koja muči mnoge: Može li da uspe brak bez seksa

Kakvo je vaše iskustvo?

Ako se u bračnom krevetu samo spava, vreme je za ozbiljan razgovor. Kad i razgovor prestane a krevet se ohladio, vreme je za advokata ili nesrećan život.

Potpuni gubitak želje za vođenjem ljubavi često je signal da postoji problem koji se teško rešava. Bez fizičke intimnosti, koja razlikuje romantično partnerstvo od platonskog, bračni parovi mogu da postanu manje-više cimeri, ili kao brat i sestra. Ako mogu tako da žive – nema problema.

Mnogi starinski brakovi počivali su na nedostatku seksa i doživeli zlatne godišnjice. Ali kad godinu dana ne spavate kao muž i žena – tu već imate problem. Međutim, postoje i relativno opravdani uzroci. Zdravstveni problemi, organski i mentalni, kao i invaliditet, mogu da imaju veliki uticaj na nečiji libido i fiziološki proces uzbuđenja kod oba pola. Ne žele svi istu količinu seksa, a seksualni nagon ima prirodnu plimu i oseku.
Kad se želja za seksom ne poklopi, parovima je lako da sačekaju na seksualni odnos dok oba partnera ne budu raspoložena, što može biti retko. Kod žena libido smanjuju menstrualni ciklusi, upotreba hormonskih kontraceptiva, porođaj, dojenje, histerektomija i menopauza.

Rođenje deteta često poremeti seksualne odnose u braku. Ne postoji definisano vreme kad parovi mogu ponovo da imaju seks nakon porođaja, ali mnogi zdravstveni radnici preporučuju čekanje najmanje četiri do šest nedelja. Nastaje i dodatni stres zbog brige o bebi, promena u telu žene, umor i hormonski faktori takođe mogu uticati na želju za intimom. I preterani stres može da izazove atak na zdravlje, uključujući i seksualni nagon. Hormon stresa kortizol takođe može igrati ulogu u smanjenju libida.

Psihološki efekti stresa mogu da vas ostave toliko umornim, iznemoglim i anksioznim da jednostavno nemate želju ili energiju za vođenje ljubavi. Još ako ste u sukobu s partnerom, može biti teško održati fizičku intimnost. Možda vam neće biti lako ni da razgovarate, a kamoli da se bavite seksom.

Teškoće u postizanju ili održavanju erekcije takođe mogu da otežaju seks iz više razloga. To može da utiče na nivo anksioznosti, samopouzdanje i samopoštovanje osobe. I mnogi lekovi imaju seksualne nuspojave. Simptomi depresije uključuju nedostatak energije, gubitak interesovanja i zadovoljstva, socijalno povlačenje i depresivno raspoloženje. Najzad, postoji niz različitih životnih faktora koji takođe mogu da igraju ulogu u tome koliko često ljudi stupaju u seks sa svojim partnerom, uključujući starenje, probleme sa izgledom sopstvenog ili partnerovog tela, dosadu, finansijske probleme, tugu, gubitak posla, hronični umor…

Hoće li brak bez seksa dovesti do razvoda?

U većini slučajeva – hoće. Nezadovoljstvo seksualnim životom može da dovede do ozbiljnih problema u vezi. To znači da nedostatak seksa nije nužno problem, ali svako nezadovoljstvo povezano s tim nedostatkom jeste.

Ako niste zadovoljni kvalitetom intime koju vi i vaš partner imate, vreme je da se zapitate da li vaša veza uopšte može da se održi. Donošenje odluke o prekidu braka može biti veoma složeno. Postoje različiti faktori koji mogu doprineti osećanju seksualnog zadovoljstva u partnerstvu i mogu se razlikovati od osobe do osobe.

Često je dobar seks spasavao i veze i brakove, počivali su na njemu. Ipak, uprkos opravdanim uzrocima, brakovi bez seksa su uglavnom oni bez ljubavi. Ljubav se krunila i nestala u hodu. Nemoguće je da ne želite da vodite ljubav s nekim koga volite. Nije život film i niste toliko ekskluzivni. Loš bračni seks vodi u prevare i komplikuje život. Brak bez intime tema je umetnosti i psihijatrije, ogromno istraživačko polje. U našim običnim životima, nakon svih razgovora i opravdanja, takav brak ne vodi nikuda. Zato taj segment ili lagano popravljajte (nije nemoguće ponovo se zbližiti s partnerom) ili razmislite da li ste u takvom odnosu iz interesa. Ako vam to odgovara, onda je sve u redu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)