Tajne u vezi (1)

Laganje je loše, naročito laganje voljene osobe, a mnogi ni prikrivanje istine ne smatraju bitno drugačijim od laganja, i često se daje savet da pred voljenom osobom treba biti u potpunosti otvoren, jer se veza gradi na poverenju. A ako voljenoj osobi ne možete sve da poverite, ako pred njom ne možete biti u potpunosti otvoreni, pred kim možete?
To sve jako lepo zvuči u teoriji. Štaviše, postoje parovi koji su potpuno otvoreni jedno pred drugim, nemaju tajni jedno pred drugim, i srećni su tako, zajedno su već 50-60 godina i nisu se pokajali zbog iskrenosti. Ipak, to ipak ne funkcioniše u svim slučajevima, niti za svakog. Ima onih koji bi radije ponešto zadržali za sebe, a ima i onih koji bi neke stvari radije da ne znaju.
Što se tiče toga da voljenoj osobi možete sve da kažete, ne znamo baš koliko je to tačno. Recimo, nije verovatno da ćete mu/joj reći da njegovu/njenu voljenu sestru ili brata očima ne možete da vidite, da vas toliko nerviraju da biste im rado spojili lice s fasadnom ciglom. Nećete im reći ni da se njihovoj majci strahovito oseća iz usta. Verovatnije je da ćete s osobama koje vam smetaju pokušati da kontakt svedete na minimum – iskreno reći šta o tim osobama mislite povredilo bi partnera ili partnerku, a ništa ne bi rešilo.
Onda, vaša prošlost. Da li ćete voljenoj osobi reći da ste u mladosti prevarili dečka ili devojku s njihovim najboljim prijateljima? A da vama voljena osoba prizna takav detalj iz svoje prošlosti, da li biste posle toga bili u stanju, iako se radi o nečemu davnom, da se opustite i verujete im, ili bi vas ipak povremeno mučilo pitanje hoće li to ponoviti (možda počnete pomnije da zagledate i svoje najbolje prijatelje)?
Svakako da neke stvari ne treba sakriti, bilo bi neetički kriti ih. Da ste bolovali od nekih bolesti koje su ostavile posledice, da imate neku bolest, da ste u dugovima… U principu, ne bi trebalo kriti ništa što i dan-danas utiče na vaš život i što bi moglo uticati i na život voljene osobe. Kao ni nešto što bi voljenu osobu, kad bi znala to o vama, navelo da vas ostavi. Ili bi vas ostavila ne samo zbog toga što ste to-i-to uradili već i zato što ste to krili od nje i što je to saznala od nekog drugog, a ne od vas – da je od vas čula o tome, možda bi to nekako i prihvatila.

1 komentar
  1. Nikolina Petrov

    Ono što će ga povrediti ne treba reći.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike